Bio jednom jedan laf: Od detinjstva do kultnih emisija i književnih dela Duška Radovića

Utorak, 12 Septembar 2017 09:00Autor: Jovana Mladenović

Izložba pod nazivom "Bio jednom jedan laf" posvećena Dušku Radoviću, biće otvorena danas od 12 sati u Narodnoj biblioteci Vuk Karadžić, a posetioci će postavku moći da razgledaju do kraja septembra. 

Na izložbi zainteresovani će biti u prilici da vide kako je izgledalo detinjstvo Duška Radovića u Nišu i Subotici, dolazak u Beograd i početak rada u Pionirskim novinama, uređivanje programa za decu Radio Beograda i kultna drama Kapetan Džon Piplfoks.
 
Publika će videti i kako je izgledalo uređivanje programa na TV Beograd - serije "Na slovo na slovo" i "Laku noć deco", TV serija "Ženski razgovori", ali i rad na časopisu Poletarac kao i uređivanje na Studiju B.
 
Ovom izložbom se predstavlja sveukupan književni opus Duška Radovića (1922-1984) , i za decu i za odrasle, apostrofiraju se najznačajnije pesme i zbirke koje su bile prekretnica u stvaralaštvu za decu, navode se autopoetički izvodi iz njegovih intervjua i čuveni aforizmi.
 
Postavkom se, uz pomoć bogate porodične dokumentacije, kao i dokumentacije RTS-a i Pozorišta na Terazijama, oslikava i piščev intimni život - porodični krug, prijateljstva, strasna ljubav prema fudbalu...
 
Autori izložbe su Olga Krasić Marjanović, Violeta Đorđević i Sara Ivković Marković (Biblioteka grada Beograda), a realizovana je u okviru projekta "Bio jednom jedan laf" koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja.

Izložba će trajati do kraja septembra.

Najnovije vesti iz ove kategorije