Kultura

"Bvana iz lagune" u Domu omladine

Autor: Jovana Mladenović
16:00 | Četvrtak, 29 11 2018

Beogradski reper Nikola Ćosić, poznatiji kao Bvana, održaće koncert sutra od 22 sata u Domu omladine.

Nikola Ćosić, poznatiji kao Bvana, hip-hop karijeru započeo je 2000. godine, kao član grupe LNG (Litle Nasty Gremlins), a nakon njenog rasformiranja, Bvana započinje solo karijeru objavljivanjem pesme Ja sam Bvana i počinje aktivno da sarađuje sa reperom Đusom kao jedan od članova njegovog 93 Fu Krua i gostuje na njegovom prvom solo albumu Hiphopium vol.1.

Godine 2004. zajedno sa reperom Sevenom i Strukom osniva grupu Supahouse gde snimaju veliki broj pesama. U istom periodu, uspostavlja saradnju sa 43zla ekipom, okupljenu oko grupa Prti Bee Gee i Bed Kopi, oko snimanja pesama i zajedničkih koncerata[1]. Nakon snimanja nekoliko pesama sa ekipom 43zla, Bvana počinje snimanje svog prvog albuma Ko je krao jogurt. Odlazak u Ameriku na školovanje odlaže objavljivanje albuma, koji je završen 2004. godine, pa ga Bvana objaljuje tek nakon povrata u Srbiju, 2006. godine, zajedno sa svojim prvim singlom Rimujem i kradem, koji je najavio izdanje sledećeg albuma.

Godine 2007. potpisuje ugovor sa izdavačkom kućom Take It Or Leave It Records i radi reizdanje albuma iz prethodne godine.

Godne 2009.,Bvana izbacuje čak tri albuma, što je bio vrhunac njegove karijere u dosadašnjem radu. Prvo je objavljen, drugi po redu solo album Na nivou prosečne cigle, zajedno sa video singlom Sistem.

Nakon toga, u saradnji sa Ajs Nigrutinom izbacuje album Fujznem džigili, sa video singlom Magla. 2009. godinu završava sa velikim brojem koncerata i sa izdanjem u saradnji sa reperom Žutim, pod nazivom Povratak korovima i video singlom za numeru 'De si brate?. Naredne godine u njegovom radu nije bilo izdanja, ali je koncertno bio izuzetno aktivan, nastupajući širom Srbije i bivše SFRJ, solo, ali i sa Ajs Nigrutinom i grupom Prti Bee Gee[1].

Kroz svoju karijeru sarađivao je sa velikim brojem repera, a ipak zadržao svoj prepoznatljivi stil repovanja. Muzička svestranost dovela je do saradnje sa rok grupom Drtine sa kojima izacuje Lajv album 2010. godine. Nakon nekog vremena, ponovo uspostavlja saradnju sa grupom Drtine, sa kojima osniva bend Bvana iz Lagune i Neznani ludaci, 2011. godine. Naredne godine izbacuje ep projekat Kol'ko para tol'ko repa, sa aktuelnim singlom Kol'ko para tol'ko muzike i album 50 evra mić (Nije loše nego povoljno), sa ekipom 43zla, a posebno se izdvaja singl Crno vs. belo sa Mikri Mausom, koji ima više od 6. miliona pregleda na sajtu jutjub.

2013. godine izbacuje ep Velkam tu džigi taun i Bvanamator 5000+, dok naredne godine izbacuje album Dvojezična ploča, sa hrvatskim reperom Kandžijom[2]. Iste, 2014. godine, sa grupom Bvana iz Lagune i Neznani ludaci, izbacuje album Neznani ludaci. 2016. godine u maju izbacuje solo album Čelično mudo, a nešto kasnije iste godine izlazi remiks albuma iz 2013. godine, Velkam tu džigi taun.

Godine 2017. pojavio se u kratkometražnom filmu Život po Moskriju, predstavljajući samog sebe.

U junu 2018. godine izbacuje album Ko me to tamo peva u saradnji sa Mikri Mausom. To je njihov drugi zajednički album, nakon albuma 50 evra mić (Nije loše nego povoljno).