Kultura

"Dani češke kulture" počinju predavanjem „Aktuelna srpsko-češka kulturno-naučna istraživanja“

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Utorak, 19 09 2017

U Kragujevcu počinje serija programa "Dani češke kulture", a večeras će, u Narodnoj biblioteci Vuk Karadžić, od 19 sati, biti održano predavanje „Aktuelna srpsko-češka kulturno-naučna istraživanja“. 

Predavanje će održati dr Ivana Kočevski, profesor na Katedri za češki jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Posle predavanja, Nenad Karamijalković, etnolog i potpredsednik Udruženja srpsko-češkog prijateljstva „Česi Šumadije“, prestaviće Emanuela Klara, pionira kragujevačke fotografije.

U okviru „Dana češke kulture u Kragujevcu“, biće održana još tri predavanja: „Muzika stihova – Mostovi Morava“ (Narodni muzej, 25. oktobar), „Panslavizam u odnosu i shvatanjima Čeha i Srba“ i „Jozef Zdenjek Raušar i češka imigracija u Srbiju“ (NB „Vuk Karadžić“, 7. novembar) i „Česi i Srbi kroz istoriju“ i „Dušan Surma, češki pravoslavni sveštenik u Srbiji“ (NB „Vuk Karadžić“, 28. novembar).

„Dane češke kulture u Kragujevcu“ organizuju Udruženje srpsko-češko prijateljstva „Česi Srbije“ iz Kragujevca, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Češke, Minstarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Nacionalni savet češke nacionalne maninje, Narodna Biblioteka „Vuk Karadžić“ u Kragujevcu i Narodni muzej Kragujevac.

Na fotografiji koja sledi pogledajte detaljnije o programu.