Kultura

Donacija biblioteci i diskusija u SKC: "Kosovsko pitanje, socijalno i/ili nacionalno pitanje?"

Autor: Jovana Mladenović
15:00 | Petak, 23 02 2018

U organizaciji Kulturnog centra REX u SKC-u se sutra od 13 sati organizuje diskusija pod nazivom "Kosovsko pitanje, socijalno i/ili nacionalno pitanje?". Pre diskusije Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić“ biti uručeno 7 kompleta kapitalnog dela Petrita Imamija u izdanju Samizdata B92 „Srbi i Albanci kroz vekove“, koji su poklon Fondacije za otvoreno društvo Srbija. 

Cilj ove serije razgovora u organizaciji KC REX je diskutovanje i rasvetljavanje relacija koje se kolokvijalno nazivaju „odnosima između „Srba i Albanaca“ ali svakako obuhvataju mnogo složenije, kako aktuelne političke, tako i istorijske društvene, ekonomske i kulturne odnose i veze bilo u regionu bivše Jugoslavije, na Balkanu, u Evropi i svetu. U kontekstu nedavno pokrenutog Unutrašnjeg političkog dijaloga o Kosovu koji iako teži svojevrsnom konsenzusu propušta da uključi brojne relevantne teme i aktere, ove diskusije bave se istorijom i kompleksnim karakterom aktuelnih političkih stanja, situacija i njihovih postojećih i mogućih tumačenja. Diskusije, koje se neminovno osvrću na „srpsko-albanske odnose“ kroz istoriju da bi ih razumele u savremenom kontekstu, kao povod će koristiti novo izdanje knjige Petrita Imamija „Srbi i Albanci kroz vekove“ koja će kao donacija Fonda za otvoreno društvo biti distribuirana u veliki broj javnih i univerzitetskih biblioteka u Srbiji.

U razgovoru koji će imati formu dijaloga između teorijskih stanovišta i praktičnih iskustava učestvovaće Toma Nikolić (radnički aktivista), Nada Novaković (sociolog), Noa Treister (teoretičarka i aktivistkinja) i Nenad Glišić (kulturni radnik). 
 
Pre diskusije Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić“ biti uručeno 7 kompleta kapitalnog dela Petrita Imamija u izdanju Samizdata B92 „Srbi i Albanci kroz vekove“, koji su poklon Fondacije za otvoreno društvo Srbija. Komplete će narodna biblioteka „Vuk Karadžić“rasporediti po opštinskim bibliotekama u Šumadijskom okrugu, a cilj doniranja više od 250 kompleta knjiga biblioteka širom Srbije jeste da ovaj enciklopedijski poduhvat pomogne u popularizaciji i stimulisanju informisanog unutrašnjeg dijaloga.