Kultura

Dobitnica Gonkurove nagrade Nina Jargekova u Kragujevcu

Autor: InfoKG
11:30 | Ponedeljak, 04 12 2017

Roman “Dvojno državljanstvo” Nine Jargekove biće promovisan sutra od 18 časova u Kontakt galeriji Studentskog kulturnog centra.  

Dobitnica Gonkurove nagrade Nina Jargekova, nova je zvezda na francuskom književnom nebu. Nјen roman “Dvojno državlјanstvo”, koji je oduševio francuske čitaoce i kritičare, objavio je Arhipelag, a na srpski prevela Katarina Trajković. 

Naizgled bezazlen, ovaj roman skriva brojna pitanja. Šta znači biti Francuz, biti ogrnut nevidlјivim plaštom privilegije? Da li je moguće imati više kultura? Šta znači biti dvojezičan? U trenutku kada se naša junakinja miri sa svojom dvojnošću, uživajući u radosti sopstvenog mnoštva, bum! - eto novog zakona koji zabranjuje dvojno državlјanstvo u Francuskoj! To je previše, ona iščezava i tu počinje njena druga priča, u kojoj države menjaju imena... Ono čime pleni, to je način na koji Nina Jargekov, Francuskinja i Mađarica, preispituje reči, to je jedan nesvakidašnji stil pripovedanja uz retko viđenu slobodu tona čija šalјivost nosi divlјu snagu… Izvrsno i smelo delo”, navodi se u pozivu na promociju. 

Na promociji će, pored Nine Jargekove, učestvovati i prevodilac Katarina Trajković, izdavač Gojko Božović i Nenad Glišić iz SKC-a. 

Ulaz je slobodan, a obezbeđen je prevod na francuskom i srpskom.