Dokumentarac “Stranac u raju” u SKC-u

Četvrtak, 18 Jul 2019 09:00Autor: InfoKGFoto: Printscreen - YouTube

U okviru Festivala evropskog filma, koji je ove godine prvi put na turneji u Kragujevcu, sutra će od 21 čas biti prikazan dokumentarni film “Stranac u raju” Gvida Hendriksa, na Letnjoj sceni Studentskog kulturnog centra. 

U jednoj učionici na Siciliji, unutar zidina Tvrđave Evropa, nedavno pristigle izbeglice slušaju predavanja nastavnika koji ima neke prilično neuravnotežene osobine. U jednom trenutku on nemilosrdno odbacuje izbeglice – u drugom ih smireno grli. Na granici dokumentarca i fikcije, STRANAC U RAJU istražuje odnose moći između Evrope i izbeglica. Evropa je predstavlјena kao nastavnik koji vuče svoj razred izbeglica u očaj. Molba koja se graniči s nemoralnim; dobrodošlica puna krivice i kompromis između njih koji postaje zvanična politika: STRANAC RAJU je nepokoleblјiv filmski esej o mehanizmima uz pomoć kojih Evropa zadovolјava potrebu izbeglica za srećom.  

Kragujevac je šesti grad na turneji Festivala evropskog filma ove godine. Prethodno je festival gostovao u Vranju, Leskovcu, Šapcu, Nišu i Novom Sadu.

Festival evropskog filma deo je kampanje #EUzaTEBE. Festival u Kragujevcu organizuju Delegacija Evropske unije u Srbiji i EU info mreža u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, u saradnji sa SKC Kragujevac.

Najnovije vesti iz ove kategorije