Kultura

Don Antonio: Zvuk moderne Italije u SKC-u

Autor: Jovana Mladenović
16:00 | Sreda, 07 03 2018

Don Antonio (Antonio Gramentijeri), jedan od najcenjenijih muzičkih producenata i gitarista nove italijanske scene, nastupiće sutra od 22 sata u Kontakt galeriji SKC-a.

On uspešno kombinuje sever i jug, bluz i džez atmosferu, Afriku i Mediteran, starinsku filmsku muziku i folk, te na taj način određuje zvuk moderne Italije kao toplu, neuhvatljivu, tajanstvenu i intrigantnu pojavu.

Najpoznatiji je po radu u bendu Sacri Cuori, međutim u dosadašnjoj karijeri sarađivao je, kako u studiju, tako i na samoj sceni, sa respektabilnim imenima kao što su Ričard Bakner (Richard Buckner), Den Stjuart (Dan Stuart), Hugo Race Fatalists, Teri Li Hejl (Terry Lee Hale), Alehandro Eskovido (Alejandro Escovedo), JD Foster, David Hidalgo, Džim Keltner (Jim Keltner), Mark Ribo (Marc Ribot) i mnogim drugim. U aprilu prošle godine, njegovo samostalno debitantsko ostvarenje ugledalo je svetlo dana.

Don Antonio je nova avantura za Gramentijerija, nova ploča, novi bend, novi koncept. Album snimljen na Siciliji, konačno finalizovan u Romanji, veselo maše i ide u susret moru, ostavljajući kontinent iza svojih ramena i upućujući poslednji pogled Italiji i Evropi. Poziva na ples koji ukršta raznovrsne tipove folklora. Boji mediteranski identitet na način da je istovremeno sladak i gorak, romantičan i nemilosrdan, blizak i dalek. Zvuk savremene Italije uokviren je u grub ram. Neprekidna evolucija geografije koja gubi svoju tradicionalnu ravotežu ujedno stvarajući nove, parodoksalne i pomešane.

Na ploči se nalaze romantične melodije koje odišu aromom juga, suze koje izaziva bluz, jadranski duhovi, filmski pejzaži, kreveti od cveća, lučki brodovi, misteriozni likovi i elegantne žene. Ljubav i bol putovanja, pronalaženja i odlaska.

Nakon trijumfalne evropske turneje sa Alehandrom Eskovidom (Alejandro Escovedo) i komponovanje muzike za filmove pozorište, televiziju, reklame, balet, Antonio se vraća na scenu zakazujući niz novih koncerata po Evropi.