KulturaFoto: icstrings.com

Duo “Icstrings” u Galeriji Narodnog muzeja

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Utorak, 16 01 2018

Nastup dueta kamerne muzike “ICstrings” iz Nemačke, kojim “Convivium musicum” započinje ovogodišnju koncertnu sezonu, biće upriličen sutra od 20 časova u Galeriji Narodnog muzeja.

Na programu su dela Vivaldija, Mocarta, Hendla, Zoltana Kodalja, a realizuje se uz pomoć Grada Kragujevca i ulaz je slobodan.

Duo violine i violončela, “Icstrings” čine dvoje mladih izvođača klasične muzike, Karolin Buser i Ivan Knežević, nagrađivani i uspešni umetnici sa već izgrađenom solističkom, orkestarskom i pedagoškom praksom.

Karolin Buser je violončelistkinja francusko-nemačkog porekla, koja je sa pet godina upoznala svet klasične muzike i svirala flautu, violinu i klavir pre nego što se opredelila i ostala verna violončelu. Ivan Knežević je rođen u Beogradu, gde se muzici posvetio sa četiri godine, najpre u dečjem horu “Kolibri”, a potom učeći violinu u Specijalnoj školi za muziku u Beogradu. Oboje umetnika su visoko muzičko obrazovanje sticali u različitim evropskim školama i konzervatorijumima, dobitnici su mnogih nagrada i nastupali su u prestižnim koncertnim dvoranama i sa istaknutim dirigentima, a u duet ih je ujedinila ljubav prema kamernoj muzici.

Duo “ICstrings” se nalazi na velikoj, višemesečnoj turneji po Evropi, nastupajući u okviru realizacije projekta “Muzika povezuje Evropu”, a koncerte realizuju na dve vrste instrumenata-starim oko 250 godina i modernim, karbonskim, povezujući tako prošlost i budućnost, kako muzike, tako i civilizacije uopšte.