Kultura

Egipatski orkestar "Al Nour Val Amal" koji čine slepe i slabovide umetnice nastupio u Kragujevcu (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
11:30 | Utorak, 24 09 2019

U okviru posete Srbiji, egipatski orkestar "Al Nour Val Amal", jedinstveni na svetu, nastupao je u holu Druge kragujevačke gimnazije. Orkestar čine slepe i slabovide umetnice koje na žičanim, duvačkim, limenim instrumentima i udaraljkama, bez čitanja nota na Brajevom pismu ili zavisnosti od palice maestra, izvode zapadne klasične i orjentalne kompozije. 

Koncertu je prethodio prijem za ambasadora Arapske Republike Egipat u Srbiji Amr Alguvejlija, njegove saradnike i predstavnice Al Nour Val Amal orkestra upriličen u zgradi Gradske uprave.

"Ove godine navršava se 111 godina diplomatskih odnosa između Egipta i Srbije. Pored Beograda želimo da uspostavimo odnose i sa drugim gradovima, a nakon mog osamnaestomesečnog boravka u Srbiji, želim da predstavim konkretne predloge za saradnju u oblasti privrede, kulture, zdravstva kao i međunardone saradnje. Koncertima Al Nour Val Amal orkestra koji nastupa širom sveta, želimo da pokažemo koliko smo postigli u unapređenju osoba sa invaliditetom i slabovidih osoba", rekao je ambasador Egipta u Srbiji Amr Alguvejli.

Pored koncerta Al Nour Val Amal orkestra, u planu za razvijanje odnosa u oblasti kulture. Ambasador je predložio održavanje Nedelje egipatskog filma i izložbu arhivskih dokumenata koja svedoči o diplomatskim odnosima dveju zemalja kao i umetničku izložbu nakita od doba faraona do savremenog Egipta.

Muzikom orkestar svetlosti i nade pronosi divnu kulturu i istoriju najstarije civilizacije Egipta i piramida, a  svetsku slavu ansambl slabovidih i slepih umetnica stekao je na brojnim turnejama po svetu na kojima su delili nadu i optimizam populaciji osoba sa invaliditetom.

Prvi koncert održan je u Kairu 1971. godine a prvi međunarodni nastup izveden je 1988. godine u Beču. Posle 30 godina orkestar nastavlja turneju na pet kontinenata, a Srbija je 32 zemlja koju su muzičarke posetile. Pored Kragujevca i Užica nastupiće u Beogradu i Novom Sadu.

Galerija slika