Kultura

El Jazzyra u SKC-u

Autor: Jovana Mladenović
17:00 | Sreda, 14 03 2018

Niški sastav El Jazzyra nastupa sutra od 22 sata u Kontakt galeriji SKC-a. Ovim koncertom se obeležava početak četvrtog pozorišnog festivala "Zlatna kulisa". 

El Jazzyra već dugi niz godina čini osnovu scene pojedinih niških klubova, a njihov prepoznatljiv zvuk ih uspešno vodi na turneje u zemlje regiona, ali i na angažmane širom sveta. Pošlo im je za rukom da spoje na prvi pogled nekompatibilne žanrove – deep house sa jazz-om, d’n’b-om i funk-om. 

Najčešće bend radi kao petorka uz live saksofon i perkusije, ali po potrebi se uključuje i vokal kao i drugi instrumentalisti. To je upravo i jedna od velikih prednosti benda, stilska raznolikost kako u pogledu muzike, tako i u pogledu uticaja muzičara koji su trenutno na bini. U suštini, El Jazzyra nikada ne zvuči isto. 

Sastav je svoju prvu punu afirmaciju doživeo na Nisville Jazz Festivalu i sličnim festivalima, ali i u Beogradu u klubovima kao što su Mladost, Tube, Brankow, Soho, Play, Bitef Art, Supermarket i mnogim drugim širom Srbije… Pored čestih nastupa u zemljama regiona (Bugarska, Makedonija, Crna Gora), El Jazzyra je postala rezident bend jednog od najvećih svetskih lanaca klubova Puro, sa kojim i danas ima odličnu saradnju. U okviru te saradnje, bend je svirao na više ekskluzivnih žurki i to u Dubaiju, Pizi, Tivtu, na Majorci...