Kultura

Filmovi „Žil i DŽim" i „Lift za gubilište" u SKC-u

Autor: Jovana Mladenović
14:30 | Sreda, 14 11 2018

U okviru programa Francuski filmski karavan, ciklus Glumice, kragujevačka publika biće u prilici da sutra od 19 časova, dnosno 21 sat, u SKC-u pogleda filmove „Žil i DŽim" i „Lift za gubilište".

Film „Žil i DŽim", koji se prikazuje od 19 sati, režirao je Fransoa Trifo, a igraju Žana Moro, Oskar Verne, Anri Ser. Radnja filma se odvija u periodu od 1912. i 1933. godine, a glavni junaci su Nemac Žil i Francuz DŽim. U Parizu, obojica se zaljubljuju u Ketrin, i trojac postaje nerazdvojno društvo odlučno u nameri da živi život punim plućima uprkos svetskom ratu koji besni oko njih. Kada Žil izjavi svoju ljubav Ketrin, DŽim odluči da se povuče uprkos svojim osećanjima. Žil i Ketrin se venčavaju i dobijaju ćerku, međutim Ketrin je i dalje zaljubljena u DŽima.

Film „Lift za gubilište", koji je na programu od 21 sat, režirao je Luj Mal, a igraju Žana Moro, Moris Rone, Žorž Pužuli. Žilijen Tavernije je uspešni biznismen koji je u emotivnoj vezi sa šefovom suprugom. NJih dvoje odlučuju da ubiju njenog muža i da taj čin prikažu kao samoubistvo. Nakon ubistva Žilijen ustanovi da je zaboravio da ukloni jedan od tragova, te se vraća, ali ostaje zarobljen u liftu. U isto vreme, mladić i devojka iz susedstva ukradu mu automobil. NJih dvoje će sticajem okolnosti počiniti zločin za koji će biti okrivljen Žilijen.