Kultura

Frka u Kragujevcu: Od teorije o filmskom stvaralaštvu do ekranizacije ideja

Autor: Jovana Mladenović
16:11 | Utorak, 15 08 2017

Ovog avgusta u Kragujevcu na maloj sceni Knjaževsko-srpskog teatra  održava se druga po redu letnja filmska radionica - Frka. 

Frka je zamišljena kao projekat koji će okupiti ljude različitih uzrasta i profila zainteresovanih za filmsko stvaralaštvo, pružiti im teorijska i praktična znanja i omogućiti im da se oprobaju u ekranizovanju svojih ideja i priča.

Polaznici su učili o nastanku pokretnih slika i istoriji filma kroz dvadeseti vek. Pričom o pionirima kinematografije, domaćim i stranim klasicima kao i analizama određenih filmova, rukovodilac radionice i reditelj Gordan Matić je učesnike uveo u svet filma i pripremio za ono što ih u okviru Frke očekuje. 

Dramaturg Dunja Petrović  je govorila o nastanku i razvoju scenarija, građenju likova i elementima filmske priče. Već drugog dana polaznici su počeli da iznose njihove ideje, koje će napredovati do oblika gotovih scenarija po kojima se u okviru radionice snimaju  kratkometražni filmovi.

O samom rukovanju kamerom, kadriranju i stvaranju filmske atmosfere na svojim predavanjima pričao je diretkor fotografije Dušan Ivanović, a tom prilikom su svi učesnici imali prilike da se i sami oprobaju sa profesionalnom opremom i snime po koji kadar.

O produkciji, budžetiranju, organizaciji snimanja i ostalim procesima predavanje je održao producent Vladimir Vasiljević.
Ovogodišnja Frka ima polaznike različitih starosnih dobi i interesovanja, od srednjoškolaca rešenih da upišu neku filmsku akademiju do odraslih ljudi koji žele da nauče nešto više o filmu. Podeljeni su u pet grupa u okviru kojih svako ima ulogu u stvaranju svojih kratkometražnih filmova – dakle svaka grupa ima svog reditelja, scenaristu, producenta, snimatelja, montažera i tonca.

Predavanja drže i Nataša Pantić o montaži, Slobodan Mihajlovića o zvuku, a režiju će predavati Bojan Vuletić, reditelj i scenarista filma „Rekvijem za gospođu J“ koji je na ovogodišnjem FEST-u u takmičarskom programu Srpski film poneo nagrade za najbolji film, scenario, režiju i najbolju žensku ulogu.

Završni radovi u vidu kratkometražnih filmova biće javno prikazani na velikoj sceni Knjaževsko-srpskog teatra, 21. avgusta u 20,30 časova a tom prilikom će polaznicima biti dodeljeni i sertifikati o završenoj radionici, kada će i zvanično postati film-mejkeri.