Geroslavu Zariću Statueta Joakim Vujić, Miodragu Pejkoviću Prsten, Godišnja nagrada ekipi predstave "Četiri brata"

Utorak, 05 Februar 2019 14:30Autor: Jovana Mladenović

Ovogodišnji dobitnik Statuete Joakim Vujić, koja se dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji, je scenograf Geroslav Zarić. Prsten sa likom Joakima Vujića za izuzetan doprinos razvoju Knjaževsko-srpskog teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu dodeljuje se glumcu Miodragu Pejkoviću. Godišnja nagrada Teatra za izvanredan timski rad pripala je glumačkom ansamblu i reditelju predstave "Četiri brata". 

Odluku o dodeli Statuete Joakim Vujić, jednog od najznačajnijih priznanja u oblasti pozorišne umetnosti u našoj zemlji, doneo je žiri u sastavu: Mihailo Miša Janketić, prošlogodišnji laureat, Slobodan Savić, pozorišni kritičar RTS-a, Dragan Jakovljević, reditelj, predsednik žirija, Isidora Rajković, glumica i Miloš Krstović, glumac i direktor Knjaževsko-srpskog teatra.   Žiri u obrazloženju ove  odluke navodi: Ostvarivši preko dve stotine scenografija u pozorištima u Srbiji i regionu, Geroslav Zarić se u poslednjih nekoliko decenija svrstao među vodeće domaće scenografe. Sarađivao je s vodećim rediteljima i pozorišnim autorima. NJegov scenografski rad karakterišu izrazita, samosvojna vizuelnost i likovnost. NJegova likovna tumačenja dramskog dela i rediteljskih zamisli otuda su mnogo bliža scenskoj trodimenzionalnosti slike, za razliku od druge škole mišljenja i scenografskog rada koja se izražava kroz građevinska, arhitektonska rešenja.

Prsten sa likom Joakima Vujića za izuzetan doprinos razvoju Knjaževsko-srpskog teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu dodeljuje se glumcu Miodragu Pejkoviću. Ove godine zaokružiće tri decenije profesionalne karijere u kragujevačkom teatru. Na ovoj sceni odigrao je više od šezdeset uloga u najraznovrsnijem repertoaru i svojom sugestivnošću i snagom emocija osvajao publiku, bilo da se radilo o kratkoj pojavi ili nosećoj ulozi.

Godišnja nagrada Teatra za izvanredan timski rad dodeljuje se glumačkom ansamblu predstave "Četiri brata", Ivanu Vidosavljeviću, Zdravku Maletiću, Draganu Stokiću i Nenadu Vuleviću, kao i reditelju predstave Draganu Jakovljeviću.
Proteklu godinu na svoj način obeležila je kamerna predstava "Četiri brata", praizvedba komada mladog dramskog pisca Radovana Tišme u režiji Dragana Jakovljevića. Uvek igrana na kartu više u matičnoj kući, potresna priča o raspadu porodice u jednom srpskom selu sa uspehom je predstavljala kragujevački teatar na više festivala i gostovanja u zemlji i regionu. 

Godišnje nagrade za izuzetan doprinos visokim standardima poslovanja KST-a u protekloj godini dodeljuju se organizatoru opštih poslova Nadici Ognjanović i samostalnom organizatoru Jovani Perić.

Najnovije vesti iz ove kategorije