Kultura

Godina Šekspira i Sterije u Knjaževsko srpskom teatru

Autor: Jovana Mladenović
10:09 | Subota, 09 01 2016

Godina pred nama za Knjaževsko srpski teatar biće godina premijera i, na radost publike, godina dva velika klasika, Šekspira i Sterije. Protekla godina ispraćena je radno, nagradama i uspešnim premijerama, a karta više uvek se tražila za izvođenje komada "Pidžama za šestoro".

Ljubitelji najstarijeg srpskog pozorišta biće u prilici da gledaju najmanje četiri premijere. Dan Teatra biće u znaku izvođenja duo drame "U stvari teatar", prikladne za ovu manifestaciju jer se radnja komada događa na samoj sceni, u toku jedne pozorišne probe. Krajem februara publiku očekuje premijera Šekspirovog komada "San letnje noći". Reč je o ansambl predstavi sa 20 do 30 učesnika na sceni.

Uz slavljenje dela dva legendarna autora, posetioci teatra će uživati u koprodukcijama, ad hoc projektima, gostovanjima drugih pozorišta kojih će biti više nego ranijih godina, Joakimovim danima sa delima domaćih autora.

Godinu za nama kragujevačko pozorište je ispratilo sa pet uspešnih premijera i brojnim nagradama na festivalima. Bila je u znaku obeležavanja 180 godina Teatra, a u tu svrhu izvedeni su i fragmenti čuvenih domaćih predstava objedinjeni pod nazivom "Joakimovi potomci". Bila je i godina vraćanja domaćem autoru, a u znaku obeležavanja stogodišnjice od rođenja Branka Ćopića publika je oduševljeno ispratila premijeru komada "Bašta sljezove boje" na samom kraju sezone, tako da ovu predstavu tek očekuje uspešan pozorišni život.

Najgledanija predstava bila je "Pidžama za šestoro" rađena u koprodukciji sa kraljevačkim pozorištem. Zapažena su i učešća na festivalima gde su predstave kragujevačkog pozorišta, ali i glumci kao pojedinci, dobijali značajne nagrade i priznanja. Bez ikakvih tehničkih poteškoća upriličen je i jubilarni, deseti Joakiminterfest, uz odličan odziv publike.