Kultura

Godina u znaku saradnje Franscuske i Kragujevca

Autor: InfoKG
14:30 | Subota, 10 03 2018

Potpisivanjem konvencije sa Francuskim institutom u Beogradu grad Kragujevac obogatiće dugogodišnju saradnju sa gradom Sirenom, a tekuća godina biće u znaku brojnih kulturnih dešavanja proisteklih iz tog prijateljstva, koja počinju već sredinom naredne nedelje. 

Ambasador Francuske posetiće 15. marta naš grad, kada će Sporazum biti potpisan, a sredinom sledeće nedelje počinje i Francuski filmski karavan i biće priređeni koncert i izložba. Tokom cele godine Kragujevčane očekuju kulturna dešavanja koja će se organizovati u sklopu ove saradnje. 

Potpisivanjem ovog dokumenta Kragujevac će se naći na listi prioritetnih gradova kada su gostovanja francuskih umetnika u pitanju u Srbiji, što predstavlja jedan vid demetropolizacije kulture kroz kontinuiranu saradnju sa Francuskim institutom.

Konvencija će omogućiti da francuski umetnici koji će se predstaviti u Beogradu, gostuju i u Kragujevcu i ne samo u okviru meseca Frankofonije, koja će biti održana od 13. do 15. marta, već tokom čitave godine, što će imajući u vidu da je Francuska država sa bogatim kulturnim nasleđem i razvijenim savremenim stvaralaštvom, oplemeniti kulturnu ponudu našeg grada. 

U SKC-u 13. marta počinje Francuski filmski karavan, a 15. marta ambasador Francuske posetiće kragujevački Univerzitet, kada će biti organizovan koncert studenata i profesora FILUM-a muzičkog odseka.

Cilj ove saradnje je ostvarivanje kvalitetne veze u kulturnom, obrazovnom i urbanom domenu našeg grada i Francuske. U Drugoj tehničkoj školi biće otvorena izložba pod nazivom "Povezivanje tela".