KulturaFoto: kragujevac.rs

Gospojinske svečanosti 2017: “Duhovna i druga putovanja“

Autor: Branko Vukašinović
15:30 | Petak, 21 07 2017

Gospojinske svečanosti, osme po redu, biće održane od 28. avgusta do 21. septembra u Kragujevcu, pod sloganom “Duhovna i druga putovanja“. 

Programom su predviđeni smotra narodnog stvaralaštva i Velikogospojinsko veče, izložba “Skice, dokumentacije i predlošci za oslikavanje tri kragujevačka hrama“, predavanje za mlade “Otići ili ostati“, okrugli sto u organizaciji FILUM-a “Književnost i čovek na putu: od Edene do večnosti“, izložba fotografija “(Sno)Viđenja Gruzije“, zatim monodrama glumca Miloša Krstovića “Čovek ili kamen“, a gosti emisije AGAPE koja će se u okviru Gospojinskih svečanosti snimati u Kragujevcu 17.septembra, biće Preosvećeni vladika šumadijski Jovan, dr Predrag Kostić i dr Lazar Trifunović. 

Tradicionalno pokloničko putovanje nagrađenih đaka literarnog konkursa manastiru Hilandar i svetinjama u okolini Svete Gore, biće organizovano od 08. do 11. septembra.

Kroz ovu duhovno kulturnu manifestaciju, mi kao Saborna crkva u Kragujevcu koja je posvećena prazniku Uspenja presvete Bogorodice, u praksi već osam godina proživlјavamo blagoteti svetog učenje o sabornosti kao osnovnog postulata hrišćanske vere i kullture. Gospojisnke svečanosti iz naše bogate istorije crpe sve što je lepo, kvalitetno i značajno, a takođe se pridržavaju i postulata savremenog društva odnosno odvojenosti crkve i države jer u okviru ove manifestacije izlazimo iz porte i kroz obrazovanje, kulturu, duhovnost susrećemo se sa javnošću”, rekao je sveštenik Šumadijske eparhije, Zoran Vrbaški.

Gospojinske svečanosti organizuje Šumadijska eparhija u saradnji sa Školskom upravom, ustanovama kulture i ovdašnjim Filološko-umetničkim fakultetom, a pod pokrovitelјstvom lokalne samouprave i uz blagoslov Nјegovog Preosveštenstva Episkopa šumadijskog Gospodina Jovana.