KulturaFoto: beomadrigalisti.rs

Hor „Beogradski Madrigalisti“ u Prvoj gimnaziji

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Petak, 29 11 2019

Sedmi koncert sezone „Convivium Musicum 2019“ organizatori su posvetili vokalnoj muzici, koju će za kragujevčane sutra od 20 časova u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije izvoditi jedan od najuglednijih domaćih amaterskih vokalnih ansambala – hor „Beogradski Madrigalisti“.

Hor „Beogradski Madrigalisti“ osnovan je1951. godine. Osnivač i dirigent Milan Bajšanski je tada formirao jedan novi horski ansambl sa ciljem negovanja i izvođenja pre svega madrigala, moteta, renesansne i barokne muzike, engleskih, francuskih, italijanskih i nemačkih majstora, duhovne kompozicije domaćih i stranih autora, nacionalni repertoar, ali i savremene kompozicije. Tokom šezdeset osam godina postojanja, ovaj vokalni ansambl je zabeležio mnogobrojne nastupe u zemlji i inostranstvu, kao i zapažena učešća na raznim festivalima i takmičenjima. Međuosvojenim priznanjima posebno se ističu prve nagrade u Arecu, Langolenu, Peruđi, Bratislavi i Brnu. Hor se može pohvaliti time što je prvi u našoj zemlji 1966. godine koncertno izveo Liturgiju Stevana Mokranjca, kao i činjenicom da je jedini koji je imao čast da održi koncert pravoslavne muzike u Crkvi Svetog Petra u Rimu pred papom Pavlom VI. Srpska pravoslavna crkva je odlikovala hor „Ordenom Svetog Save“ za izuzetne zasluge u negovanju srpske duhovne muzike. Horom su do sada dirigovali mnogi istaknuti domaći dirigenti poput Svetolika Pašćana, Vojislava Ilića, Aleksandra Vujića... 

Ansambl trenutno broji oko četrdeset članova, a dirigent je maestro Aleksandar Brujić. „Beogradski Madrigalisti“ će, uz soliste Maju Janušić − sopran, Natašu Rašić – mecosopran i Anu Rašković – orgulje, pred kragujevačkom publikom izvoditi dela B. Donata,F. Acajola, L. Marencija, O. di Lasa, A. Vilara i A. Vivaldija.

Ulaz je besplatan. 

Grad Kragujevac doprineo je u značajnoj meri realizaciji ovog projekta obezbeđivanjem dela sredstava za njegovo sufinansiranje. Podršku manifestaciji su pružili i Filološko-umetnički fakultet, Muzička škola „dr Miloje Milojević“, Muzički centar Kragujevac i drugi prijatelji.