KulturaFoto: Facebook/Internacionalno takmičenje solo pevača

Internacionalno takmičenje solo pevača “Radmila Bakočević” u Kragujevcu

Autor: Branko Vukašinović
15:30 | Četvrtak, 24 05 2018

Internacionalno takmičenje solo pevača “Radmila Bakočević”, prvo po redu, biće održano od sutra do nedelje, 27. maja u Kragujevcu. Na takmičenju učestvuje više od 50 solo pevača iz Rusije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, a odluku o najboljima doneće međunarodni žiri.

Takmičenje će biti otvoreno javnim predavanjem Radmile Bakočević sutra od 18 časova u Svečanoj sali Rektorata. 

Solo pevači će se nadmetati u subotu, 26. maja, u Svečanoj sali Rektorata i u Univerzitetskoj galeriji. Dodela nagrada i priznanja i svečani koncert biće održani tog dana od 20 časova u Univerzitetskoj galeriji. 

Tokom trećeg dana manifestacije, u nedelju 27. maja, učesnici će se nadmetati u izvornom pevanju, a takmičenje će biti održano u Etno kutku Janin raj u Petrovcu i u Staroj skupštini. Dodela nagrada planirana je za taj dan od 18 časova u Staroj skupštini. 

Takmičenje organizuje Muzičko udruženje “Arhangeli Srbija”, u saradnji sa Univerzitetom u Kragujevcu, Muzičkim centrom, Centrom za negovanje tradicionalne kulture “Abrašević”, Filološko-umetničkim fakultetom, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave. 

Internacionalno takmičenje solo pevača „Radmila Bakočevič“ osniva se u godini jubileja, dva veka Grada Kragujevca kao prve prestonice moderne Srbije i nosi ime po velikoj umetnici, pedagogu i profesoru emeritusu Univerziteta u Kragujevcu, osnivaču Studijske grupe, a kasnije i Katedre za solo pevanje Filološko-umetničkog falukteta u Kragujevcu, gde danas rade profesori iznedreni iz njene klase.