Kultura

Izabrani nagrađeni autori i radovi koji će biti izloženi na XIX Salonu antiratne karikature

Autor: Jovana Mladenović
12:56 | Nedelja, 10 09 2017

Gran pri “Vesnik mira“ i novčanu nagradu od 1500 evra, koju daruje Međunarodna asocijacija gradova “vesnika mira“, dobija Izabela Kovalska iz Poljske, a zlatnu plaketu i prvu nagrada u iznosu od 1000 evra osvojio je Oleg Dergačov iz Kanade, odlučio je žiri u izboru za XIX Salon antiratne karikature, za koji je pristiglo 1000 radova iz 61 države.

Žiri je bio u sledećem sastavu: Julijan Pena, karikaturista iz Rumunije i direktor sajta karikature “Best cartoon“, Jugoslav Vlahović, karikaturista, dizajner i profesor Fakulteta primenjenih umetnosti, profesor Špiro Radulović, karikaturista, Tošo Borković, karikaturista, i Miodrag Stojilović, predsednik Saveta Salona. Oni su pregledali 986 radova 414 autora iz 61 države, sa svih kontinenata i doneli odluku o nagradama, ali i karikaturama za izlaganje i objavljivanje u katalogu Salona. 
Srebrnu plaketu, koju dodeljuje grad Kragujevac, osvojio je Husein Čakmak iz Turske, a bronzanu Slobodan Obradović iz Srbije.

Na otvaranju izložbe Salona, 20. oktobra, biće uručene i nagrade gradova pobratima: gradonačelnika Bidgošča iz Poljske, gradova Ingolštata iz Nemačke, Bielsko – Biala (Poljska), Sirena (Francuska), Piteštija (Rumunija) i Karare iz Italije.

Ovogodišnji Salon, prema rečima predsednika Saveta Salona Miodraga Stojilovića, premašio je sva očekivanja po broju prispelih radova. I danas u svetu ima dosta krvi i rata, a to se prelilo i na karikature. Žiri je bio veoma strog i pokušao da među radovima nađe malu nadu i ohrabrenje. Zbog toga, među nagrađenima ima i radova poetskog karaktera, ali i onih u kojima kroz koridor istorije probija izvesna svetlost odnosno optimizam.