Kultura

Izložba “Ana Frank – istorija za sadašnjost” u Skupštini grada

Autor: Branko Vukašinović
13:00 | Utorak, 14 11 2017

Izložba “Ana Frank – istorija za sadašnjost” biće otvorena sutra od 18 časova u Svečanom salonu Skupštine grada. Izložba, kroz 32 panoa, donosi priču o sudbini Ane Frank, jevrejske devojčice koja je život izgubila u logoru u Drugom svetskom ratu. Reč je o retkim fotografijama zabeleženim tokom Aninog života i isečcima iz njenog dnevnika koji je pisala tokom dve godine skrivanja u tajnom skrovištu  u Amsterdamu.

S obzirom na to da se celokupna postavka zasniva na vršnjačkoj edukaciji, pa umesto kustosa, kroz nju vode obučeni učenici Druge kragujevačke gimnazije sprovodiće zainteresovane grupe đaka osnovnih i srednjih škola kroz izložbu tokom njenog gostovanja u Skupštini grada.

Kragujevčani će biti u prilici da izložbu pogledaju do 23. novembra svakim danom od 8 do 18 časova u Skupštini grada Kragujevca. Ulaz je besplatan.

Putujuća izložba „Ana Frank – istorija za sadašnjost“ do sada je obišla više od 300 lokacija u celom svetu, a u Srbiju je došla u sklopu projekta „Historija, Istorija, Povijest – lekcije za sadašnjost“. Izložbu u Kragujevcu organizuje Edukativna debatna mreža Otvorena komunikacija u saradnji sa Kućom Ane Frank iz Holandija, Drugom kragujevačkom gimnazijom i lokalnom samoupravom.

Podsetimo, izložba „Ana Frank – istorija za sadašnjost“ prvobitno je trebalo da bude otvorena 7. novembra u Spomen-muzeju “21. oktobar”, ali je otkazana iz tehničkih razloga.