Kultura

Izložba „De/kontaminacija društva“ u Univerzitetskoj galeriji

Autor: Jovana Mladenović
12:30 | Nedelja, 23 12 2018

U Univerzitetskoj galeriji sutra od 19 časova biće otvorena izložba „De/kontaminacija društva“, umetnice Miljane Radenković.

Izložba obuhvata niz društveno-angažovanih radova proisteklih iz višegodišnjeg interesovanja autora za fenomene i probleme savremenog društva. Određena opažanja i osećanja transponovana u jednostavnu, ali dinamičnu vizuelnu formu, imaju za cilj da izraze trenutnu prepoznatljivost i emotivnu povezanost sa onim što se prikazuje. Stilizujući opšte pojmove i prikazujući ih na pitak način, autor želi da, kroz lični umetnički izraz zasnovan na simbolu kao najuniverzalnijem sredstvu komunikacije, pošalje jasne poruke o socijalnim devijacijama.

Miljana Radenković (1989) diplomirala je i završila master akademske studije na Fakultetu umetnosti u Nišu, na studijskom programu Grafički dizajn. Doktorirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, smer Primenjene umetnosti i dizajn. Radi kao asistent na Departmanu za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti u Nišu. Ostvarila je niz realizovanih projekata i publikovanih radova iz oblasti grafičkog dizajna. Dobitnik je više nagrada u domenu primenjenih umetnosti i grafičkog dizajna među kojima su i prva nagrada na Paleti mladih 2015 u Vrbasu i treća nagrada u kategoriji Dizajn plakata na PDP Conference 2014 u Novom Sadu. Učestvovala na radionicama i konferencijama o grafičkom dizajnu, seminarima, predavanjima i umetničkim kolonijama. Priredila je osamnaest samostalnih izložbi u zemlji (Beograd, Jagodina, Vrbas, Ćuprija, Lazarevac, Vranje, Kraljevo, Novi Sad, Pančevo, Smederevska Palanka, Bela Palanka, Kragujevac, Niš). Izlagala na više od sto kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Rusija: Irkutsk, Moskva; Češka: Prag; Brazil: Sao Paulo; Portugal: Lisabon; Bosna i Hercegovina: Sarajevo; Hrvatska: Zagreb; Bugarska: Sofija, Orjahovo, Lom, Veliko Trnovo; Srbija: Beograd, Smederevska Palanka, Sremska Mitrovica, Pančevo, Zrenjanin, Petrovac na Mlavi, Majdanpek, Novi Sad, Kraljevo, Gornji Milanovac, Lazarevac, Niš, Kragujevac, Velika Plana, Zaječar, Leskovac, Vrbas, Novi Pazar, Dimitrovgrad, Valjevo, Šabac, Ćuprija, Jagodina, Vranje, Bela Palanka). Član je ULUPUDS-a od 2015. godine.

Izložba će biti otvorena do 11. januara 2019. godine.