Kultura

Izložba fotogafija „Inception“ u „Mostovima Balkana“

Autor: Jovana Mladenović
15:00 | Četvrtak, 13 06 2019

U Gradskoj galeriji „Mostovi Balkana“ sutra od 20 sati biće otvorena izložba fotografija Miljana Nedeljkovića pod nazivom „Inception“.

Samostalna izložba fotografija pod nazivom „Inception“, Miljana Nedeljkovića, nastavak je posebnog pristupa koje ovaj umetnik neguje dugi niz godina kroz stvaralačko promišljanje čina fotografisanja i čitavog niza pripadajućih pitanja prisutnih prilikom nastanka fotografskog dela. Izložene fotografije monumentalnih dimenzija na prvi pogled privlače svojim specifičnim podužnim ekspanzivnim formatima, naglašenim horizontalnim prostornim pružanjem koje poput narativnih reljefa karakterišu distancirane, precizne i stroge linije i duga naracija. Sinkopirani ritam majstorski izdvojenih i uveličanih detalja prikazanih ljudi u masi koja ih depersonalizuje, poigrava se sa percepcijom i čulnim iskustvom posmatrača; izostavljanjem središta kompozicije gde bi se koncentrisala vizura i fiksiralo oko, sve predstavljeno dobija na važnosti i značaju čime se otvaraju nove perspektive sagledavanja, dinamizira i pojačava utisak vizuelnog kontinuuma i stalnog kretanja.

Miljan Nedeljković (1980) diplomirao je na Fakultetu umetnosti Priština. Član je ULUPUDS-a i FSS. Godine 2015. izabran je u zvanje docenta za predmet Fotografija,  na Departmanu za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu, gde radi od 2009. godine. Do sada je imao 17 samostalnih i preko 50 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada za fotografiju i dizajn u zemlji i inostranstvu. Realizovao je veliki broj projekata iz oblasti fotografije, multimedije, video produkcije, grafičkog dizajna (plakata, grafičkih komunikacija, prostorne grafike, opreme knjige)… Učestvovao je u realizaciji i jedan je od autora imidža i zaštitnog znaka Novaka Đokovića.