Kultura

Izložba „Fotografije detinjstva“ Nataše Nikolić

Autor: Jovana Mladenović
13:30 | Četvrtak, 19 10 2017

U Kući prote Miloja Barjaktarovića danas se od 13 sati otvara izložba „Fotografije detinjstva – 16 priča“, čiji je autor Nataša Nikolić, muzejski savetnik i etnolog. Izložba će tarajati narednih šest meseci.

Šesnaest priča predstavljeno je na 16 panoa, koji su podeljeni na Običaje oko rođenja deteta, Prvi podoj i ishranu, Povojnicu (Velike babine), Šišano kumstvo, Krštenje, Hodanje i govor, Rođendan, Prvi zub, Blizanci, Božić, Uskrs, Đurđevdan, Romsku slavu Tetkicu Bibiju, Školu, Radne obaveze i Higijenu. Informacije u kratkoj formi i raznovrsna objašnjenja, napisana su na svakom panou, a za izložbu je odštampan i katalog u kome je detaljno opisan svaki običaj.

Izložba je nastala tokom terenskih istraživanja za vreme rada na projektu „Detinjstvo i kulturni obrazac kod Srba“, koje je sprovedeno na teritoriji Kragujevca i okolnih sela u periodu od 2011. do 2013. godine, kao i tokom istraživanja romskog običaja Bibije 2008. i 2012. godine u naseljima Licika i Palilule. Na izložbi su predstavljene fotografije koje ilustruju ključne momente detinjstva, a potiču iz Zbirke starih fotografija Odeljenja za etnologiju Narodnog muzeja Kragujevac i iz porodičnih fondova, koje su skenirane ili snimljene na terenu. Namera je da se predstave autentični običaji iz života naroda, a takvu vrstu informacija najčešće se može naći na slučajno nastalim amaterskim fotografijama.