Kultura

Izložba grafika profesora FILUM-a u "Mostovima Balkana"

Autor: Jovana Mladenović
15:30 | Sreda, 13 03 2019

Izložba grafika tri profesora FILUM-a Milice Antonijević, Bojana Otaševića i Vladimira Rankovića, biće otvorena sutra od 20 sati u gradskoj Galeriji „Mostovi Balkana“.

Težnja izložbe Grafike jeste da pokaže mali deo onoga što savremena grafika može da bude. Matrice Grafika jesu podloga za crtanje, paleta, umnoživ industrijski proizvod i mnogo toga još. U tehničkom smislu Grafike su izvedene specifičnim i tek delimično ponovljivim postupkom visoke štampe, ličnim inovativnim procesom baziranim na industrijskoj štampi, i postdigitalnom tehnikom koja podrazumeva mašinski izradu matrice i manuelno otiskivanje postupkom visoke i duboke štampe.

Milica Antonijević je rođena 1973. godine u Kraljevu.Diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, odsek Primenjena grafika, atelje Grafika i knjiga, 1997. a magistrirala 2003. godine na predmetu Grafika na istom fakultetu. Član ULUS-a od 1998. godine. Realizovala je dvadeset i osam samostalnih izložbi i učestvovala na preko tri stotine grupnih. Dobitnica je dvanaest nagrada za svoje stvaralaštvo.

Bojan Otašević je rođen u Kragujevcu 1973. godine. Diplomirao grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, 1998. Magistrirao 2001. godine, doktorirao 2014. pod mentorstvom redovnog profesora Biljane Vuković. Član ULUS-a od 2000. godine. Ostvario pedeset samostalnih izložbi i nekoliko stotina grupnih izlaganja. Dvadeset dva puta nagrađivan za svoj umetnički rad.

Vladimir Ranković je rođen 1973. godine u Kragujevcu. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku Primenjena grafika, atelje Grafika i knjiga. Jedanaest radova ili njihove delove izlagao je na osamnaest samostalnih i preko stotinu grupnih izložbi. Objavljuje naučne radove, stručne, kritičke, kao i tekstove popularne publicistike.