KulturaFoto: GTO Kragujevac

Izložba grafika “Sećanje” u Malom likovnom salonu

Autor: InfoKG
16:00 | Sreda, 13 12 2017

Zajednička izložba grafika umetnice iz Švajcarske Sandre Bo i kragujevačkog grafičara Vladimira Rankovića, pod nazivom “Sećanje”, biće otvorena sutra od 19 časova u Malom likovnom salonu Narodnog muzeja. 

Grafike su u ovom slučaju posrednici između umetnika kao subjekta i njegovog sećanja ili bolјe reći, lična beleška o preživlјenom. Dok Sandra Bo na grafikama prenosi sliku enterijera iz koje se može naslutiti i nešto više u smislu ambijenta i atmosfere, Vladimir Ranković je skoncentrisan na detalјe poput ornamenata i mustri, izdvojene iz konteksta prostora- koji opet za njega znače vezu sa prošlošću, detinjstvom, podsvesnim. Dvoje umetnika navode posmatrača da i sam iz sećanja prizove svoje lične prostore, lične reminiscencije. 

Grafičarka Sandra Bo živi i radi u Lozani. Završila je Visoku školu za vizuelne umetnosti u Ženevi. Osim grafičkih listova gradi i grafike objekte.

Kragujevački grafičar Vladimir Ranković, predavač na Filološko umetničkom fakultetu u Kragujevcu, doktorant je teorije umetnosti i medija i kroz taj rad upravo istražuje odnose subjekta i prostora, što je i zajednički koncept dvoje umetnika u Malom likovnom salonu Narodnog muzeja

Kragujevčani su u prilici da ovu izložbu pogledaju do 26. decembra u Malom likovnom salonu Narodnog muzeja.