Kultura

Izložba o plakatu „Serbia needs your help“

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Ponedeljak, 17 09 2018

Izložba o poznatom plakatu „Srbiji je potrebna vaša pomoć“, posvećena najpoznatijoj američkoj vajarki dvadesetog veka, Malvini Hofman i njenim aktivnostima za pomoć Srbiji u Velikom ratu, biće otvorena sutra od 19 časova u u Konaku kneza Mihaila. Autor izložbe je Vladimir Čeh, osnivač Instituta za istoriju oglašavanja.

Posetioci izložbe će dobiti odgovore na pitanja: Kako je plakat koji je tema izložbe pronađen u rezervatu Navaho Indijanaca? Ko je Srbin koji je u Njujorku sakupljao dobrovoljce za Solunski front? Kako je od lika sa fotografije preminulog srpskog vojnika na putu za „Plavu grobnicu“ kod ostrva Vido nastao lik Srbije na američkom plakatu? Kako je nastala statua Sv. Franje sa istim likom, prikazana na izložbi u virtuelnoj realnosti? Kako je pronađeno i na izložbi prvi put objavljeno 18 crteža koje je Malvina uradila putujući po Srbiji 1919. godine?

Izložba je deo projekta „Srbija, rat i plakat: 1914-1918“ koji je, u okviru obeležavanja stogodišnjice Velikog rata, realizovao institut za istoriju oglašavanja, uz podršku ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.