Kultura

Izložba "Objects of desire" Ivana Šukovića u SKC-u

Autor: Jovana Mladenović
16:00 | Ponedeljak, 07 10 2019

Izložba pod nazivom "Objects of desire" autora Ivana Šukovića biće otvorena sutra od 20 sati u Kontakt galeriji SKC-a. 

"Objects of desire" pokušava da rekonstruiše informacije o neposrednoj prošlosti koje se tretiraju kao deo sopstvenog sećanja, a preuzimaju posredstvom priče ili pomoću arhivske građe. Izložbu čini serija reljefa nastalih po uzoru na fotografije iz porodične zbirke koja je selektovana i prezentovana kao druga celina postavke. Objects of desire naglašava pitanje arhivske građe i njene veze s realnošću, registruje intimno pamćenje koje proizilazi ukrštanjem arhive i memorije kao koncepta. Fotografije se u ovom radu ne uspostavljaju kao posebani objekati, već je sam sadržaj na njima predmet želje i nedostajanja.

Reljefi nastali po uzoru na fotografije prezentuju predstave života i ljude koji poziraju u vanrednim ili neformalnim prilikama. To je zapravo reprodukovana re-interpretacija nekadašnjih događaja koja tim istim stvarnostima nameće nove percepcije i smešta ih u drugačiji kontekst.

Drugi segment zasniva se na otvorenoj pretpostavci koja je okupirana odsustvom, jer da bismo imali odsustvo prvo je potrebno da imamo ili da smo svesni prisustva. Deo ove postavke čini kolekcija različitih eksponata (isečci iz novina, upotrebni i dekorativni predmeti) a među njima i fotografije na čijim su poleđinama ispisane poruke koje naslućuju vizuelni sadržaj zapravo prisutan na reljefima.

Ivan Šuković (1981) trenutno završava doktorski umetnički projekat na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, odsek Višemedijska umetnost. Magistrirao na odseku Digitalne umetnosti i novi mediji (FMK) u Beogradu, a diplomu osnovnih studija stekao iz oblasti književnosti na Filozofskom fakultetu na Univerzitetu Crne Gore. Pohađao je internacionalnu letnju školu u Norveškoj (University of Oslo), a bio je i učesnik projekta Takt rezidencija u Nemačkoj (Berlin). Organizovao je brojne umetničke projekte u zemlji i inostranstvu. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore (ULUCG).

Izložba će biti otvorena do 28. oktobra.