Kultura

Izložba "Osinjak" Lazara Dimitrijevića u Kontakt galeriji

Autor: Jovana Mladenović
16:00 | Ponedeljak, 19 11 2018

Izložba "Osinjak" autora Lazara Dimitrijevića biće otvorena sutra od 20 sati u Kontakt galeriji SKC-a.

Izložbu će otvoriti Aleksandra Dimitrijević, istoričarka umetnosti.

„Ciklus kaligrafija i kaligrafskih crteža objedinjenih pod nazivom „Osinjak“, autora Lazara Dimitrijevića, nastaje kao reakcija na beg od tipografski i tehnički pročišćenih i besprekorno složenih tekstova. Izložbu čine radovi na papiru, tematski prožeti porukama koje ukazuju na individualne slabosti, moralne manjkavosti i mračne sociološke istine, sažete u citatima J. Dučića, M. Selimovića,F. Dostojevskog, A. Žida i drugih autora. Korišćeno kaligrafsko pismo je latinični i ćirilični humanistički kurziv, ekspresivnog stila.
Umetnik je, baveći se ovom temom, skrenuo pažnju na jedinstvenu, imanentnu poziciju, o najvećoj mogućoj blizini između činilaca ovog dvočlanog izraza, umetnika-pisca (kaligrafa) i njegovog dela. Ono što, pre svega drugog, odvaja umetnika-pisca od ostalih protagonista pisanja o umetnosti, jeste upravo to neposredno iskustvo konkretne umetničke prakse, pravljenja, „proizvođenja“ umetnosti, naime iskustvo specifičnih i tako različitih radnih, oblikovnih postupaka u mediju slike. Sam naziv izložbe „Osinjak“ označava stadijum izvesne racionalizacije umetničkog iskustva, pomak od pretežno intuitivnog, imaginativnog, čulnog, osećajnog, ka svesnom, racionalnom, diskurzivnom, ali kao takva, inovativna, nailazi na prepreke. Osinjak je zapravo nezdrava sredina, osuđujuće potrošačko društvo, lišeno svakog oblika kompromisa. Sudeći prema tekstovima koje je autor odabrao, umetnik postaje sledbenik sopstvenih instinktivnih, nagonskih, nesvesnih ili iracionalnih poriva, i on na taj specifični način, ukazuje na probleme u društvu.
Svođenjem kolorita, pojačana je dramatičnost čime je akcenat stavljen na gestualni izraz i teksturu sačinjenu od manje ili više apstrakovanih grafema koji grade crtež. Koristeći se grafigumom, laviranim tušem i široko podrezanim čeličnim perom kao alatom, dobijeni su i kaligrafski negativi intenziviranog kontrasta i teksture na slojevitim delovima crteža. Kaligrafski ispisi (citati) su promišljeno upareni sa crtežima, tako da mogu činiti diptih, ili funkcionisati kao samostalna celina.
Ovako ekspresivna kaligrafija, uzdignuta do najviše i najosetljivije tačke, na kojoj se ispoljila i njena snaga, postaje podvrgnuta serioznom iskorišćavanju u utilitarne svrhe. Na ovaj način autor, ne samo da uspeva da kaligrafiju održi na kreativnom i problemskom nivou umetničke prakse, već ekspresionisktičkim manirom, zadire u problematične sfere društvenog ukusa." - Aleksandra Dimitrijević

Izložba će biti otvorena do 7. decembra.