Kultura

Izložba „Paralelna realnost” u SKC-u

Autor: Branko Vukašinović
09:10 | Ponedeljak, 16 04 2018

Izložba „Paralelna realnost” Jelene Jelače biće otvorena sutra od 20 časova u Kontakt galeriji Studentskog kulturnog centra. Izložbu će otvoriti istoričarka umetnosti, Ksenija Marinković. 

U nazivu izložbe Jelene Jelače „Paralelna realnost”, reč realnost ukazuje da su svi prisutni elementi utemelјeni u stvarnom ličnom iskustvu autorke. Ona svoje duboko promišlјeno iskustvo stvarnosti umetničkim postupkom transformiše u cilјu angažovanog i savremenog koncepta, ispitujući položaj jedinke u odnosu na društvo, re(konstruisanje) identiteta, rodne odnose ali i granice samospoznaje i ulogu duhovnosti. Jelača portrete i autoportrete koristi kao motiv kojim izražava dublјe transedentalne i društveno-angažovane poruke. Slikarstvo Jelene Jelače često je protkano feminističkim principima. Umetnica i ovde problematizuje rodne podele uloga i veliča individualnost i pravo svake jedinike da bude slobodna i ostvarena, suprotstavlјajući se dominantnim patrijahalnim vrednosnim sistemima”, rekla je istoričarka umetnosti, Ksenija Marinković. 

Kragujevčani će biti u prilici da izložbu pogledaju do 11. maja. 

Umetnica Jelena Jelača (1973) iz Beograda, završila je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu 1998. gde je i magistrirala 2000. Izlagala je grupno i samostalno od 1994. u zemlјi i inostranstvu.