KulturaFoto: Slavoljub Radojević

Izložba radova "Nedelja stvaralaca evropske baštine" u Amidžinom konaku

Autor: Jovana Mladenović
14:30 | Četvrtak, 19 09 2019

Izložba radova nastala povodom Nedelje stvaralaca evropske baštine, odabranih na konkursu u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja i Muzejskog društva Srbije, biće otvorena sutra od 19 časova u Amidžinom konaku. Trajaće do 6. oktobra.

Ovo je prva godina da je Srbija učestvovala. Od pet izabranih radova od strane komisije, dva rada je nagrađeno putovanjem u Strazbur, mesto svetske baštine. 

Izložba je ujedno i poziv za decu i mlade da se sledeće godine prijave na konkurs. 

Izložba se održava istovremeno u četiri grada Srbije - Nišu, Kragujevcu, Kikindi i Beogradu. 

Izložbu "Nedelja stvaralaca evropske baštine" (European Heritage Makers Week) čine video, štampani i PowerPoint radovi nastali na istoimenom konkursu čiji je inicijator Savet Evrope. Konkurs je, po prvi put u Srbiji, sproveden u saradnji Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Sekcije muzejskih pedagoga Muzejskog društva Srbije.

Konkurs Nedelja stvaralaca evropske baštine bio je namenjen deci i mladima od 12 do 18 godina. Od učesnika se tražilo da posete muzej, galeriju, spomenik, park, biblioteku, filmski centar, znamenito mesto, arheološki ili neki drugi lokalitet koji se bavi nasleđem; osmisle priču, naprave video rad, crtež, sliku na platnu, grafički rad, ilustraciju ili strip o izabranom eksponatu, temi ili lokalitetu i uz to postave fotografiju koja predstavlja njihovu priču. Tokom ovog perioda, deca su aktivno istraživala i upoznavala kulturnu baštinu svoje okoline, otkrivala svoje poreklo i povezanost sa baštinom na evropskom nivou. 

Na konkurs su prijavljena 43 rada. Žiri koji je formiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije izabrao je 5 radova koji su poslati kao predstavnici Srbije za dalje takmičenje. Prilikom izbora najzanimljivijih priča prioritet je dat radovima u kojima je jasno vidljiv lični doživljaj dece prema kulturnom nasleđu koje su istraživali. U konačnom izboru najzanimljivijih priča o kulturnom nasleđu Evrope, dva od ukupno deset nagrađenih radova poslata su iz Srbije. To su: Vampires among the Serbs, autora Nikole Mihailovskog iz Niša i Ivo Andrić, autorke Mie Mitrović iz Beograda.