KulturaFoto: nenasilje.org

Izložba "Rat sjećanja": Da li spomenici izgrađuju mir ili produbljuju nezalečene rane?

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Subota, 10 03 2018

Dom omladine u Kragujevcu ugostiće u ponedeljak od 19 sati izložbu fotografija „Rat sjećanja“, autora Nenada Vukosavljevića i Nedžada Horozovića, koja govori o ratnim spomenicima u Bosni i Hercegovini izgrađenim posle ratova od 1991. do 1995.  godine.

Iza ove izložbe stoji mirovna organizacija Centar za nenasilnu akciju Beograd-Sarajevo, koja već dvadeset godina sprovodi treninge za izgradnju mira, kao i rad sa ratnim veteranima.  Oni su autori složenog istraživanja spomenika u Bosni i Hercegovini posle ratova devedesetih, a izložba je samo deo te priče.

Izložba „Rat sjećanja“ postavlja pitanje kakve spomenike gradimo posle rata? Da li one koji izgrađuju mir ili koji produbljuju nezalečene rane i konflikte? Autori su fotografisali spomen obeležja, kao i neobeležena mesta stradanja sve tri zaraćene strane u ratu koji se na kraju dvadesetog veka vodio na ovim prostorima, često konstatujući da su na ovim mestima stradali civili među kojima i mala deca, što su ujedno i najpotresnija spomen obeležja. Žrtve stradanja u ratovima su u prvom planu ove priče. Da li je nužno da o žrtvama govorimo samo kroz prizmu stradanja svog naroda, ili kako se to popularno kaže kroz nacionalni narativ, ili žrtva nema naciju, ona je prosto žrtva bezumlja, zavađenosti, nemogućnosti da se iznađu mirovna rešenja, a ponekad i zločina?

Ova izložba biće interesantna pre svega ljudima koji su izbegli iz Bosne i Hercegovine,  ili su rodom iz tih krajeva, ali i onima koji su ratovali na tom području koji će među fotografijama spomenika možda naći i one posvećene njihovim saborcima, ali i onima protiv kojih su ratovali. Da li je moguće rat sagledati i iz ugla suprotne strane?
Za Kragujevčane ova izložba donosi priliku da promisle posledice rata i posebno svoj doprinos mirovnim inicijativama.