Kultura

Izložba reproduktivnih fotografija i kadrova filmova „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu“

Autor: Jovana Mladenović
14:15 | Ponedeljak, 10 12 2018

Multimedijalna izložba reproduktivnih fotografija i kadrova filmova „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu“, koji prikazuju Srbiju i srpski narod u Prvom svetskom ratu, biće otvorena večeras od 18 časova u Konaku kneza Mihaila.

Autori izložbe su Aleksandar Erdeljanović, upravnik Arhiva i Božidar Marjanović, stručni saradnik Jugoslovenske kinoteke.

Kako bi pronašli najzanimljivije kadrove i fotografije autori su pregledali na hiljade metara filmske trake snimaka iz perioda od 1914. do 1918. godine, koji se nalaze u arhivi Kinoteke. Izložba je koncipirana po hronološkom principu, gde kroz četrdesetak panoa sa reprodukovanim fotografijama i kadrovima filmova ovog temata i iscrpnim tekstom, vode posetioca saznanju o Srbiji i Srbima u jednoj od najvećih kataklizmi 20. veka, kao i saznanju o filmu sa dokumentarnog, ali i propagandnog, naposletku, i umetničkog aspekta. Snimci iz kojih su preuzeti frejmovi delo su srpskih pionira filma, savezničkih snimatelja, kao i snimatelja zemalja okupatora.

Jedan od segmenta izložbe su igrani filmovi, među kojima su, opet izdvojeni domaći akteri u inostranim kinematografijama. Za izložbu su korišćeni filmovi pionira srpskog filma i snimatelja savezničkih zemalja i zemalja okupatora. Posetioci Narodnog muzeja će biti u prilici da pogledaju dva filmska programa koja idu uz izložbu.

Posebno je zanimljiva mogućnost gledanja pokretne slike pomoću aplikacije za mobilni telefon koja se preuzima na licu mesta.

Pokrovitelj izložbe je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Izložba će trajati do 23. decembra.