KulturaFoto: kragujevac.rs

Izložba Salona antiratne karikature u Rumuniji

Autor: InfoKG
10:50 | Sreda, 06 12 2017

U okviru obeležavanja Dana državnosti Rumunije u Piteštiju je otvorena izložba 19. Salona antiratne karikature, koja je premijerno predstavlјena 21. oktobra u Kragujevcu. Na taj način, Kragujevac neguje prijateljstvo i saradnju sa pobratimskim gradom Piteštijem, koja traje već 46 godina.  

Na otvaranju izložbe Salona antiratne karikature u Rumuniji govorili su direktorka Spomen parka “Kragujevački oktobar“, Marijana Stanković, gradonačelnik Piteštija, Komel Jonika i istoričar Sebastijan Tudor. Izložba će u holu Gradske uprave u Piteštiju biti otvorena tokom decembra.

Ovogodišnji Salon antiratne karikature karakterističan je po velikom broju prispelih radova - 414 autora iz 61 države dostavilo je 986 radova što jasno govori o snazi misije koju Salon promoviše. 

Ideja Salona je, da posle premijernog predstavlјanja u Kragujevcu, putuje svetom i prenosi poruke mira koje upućuju karikaturisti iz celog sveta okuplјeni oko ove kragujevačke antiratne manifestacije. Izložba Salona je do sada predstavlјena u zgradi Ujedinjenih nacija u Nјujorku, u izložbenim prostorijama zgrade “Šarmanj“ Evropske komisije u Briselu, u Poltavi (Ukrajina), Berlinu, Drezdenu (Nemačka), Bielsko-Biala, Osvijenćimu, Opoli, Bidgošču (Polјska), Limasolu (Kipar), Meksiko Sitiju (Meksiko), Temišvaru i Piteštiju (Rumunija), Parizu i Sirenu (Francuska), Kasinu i Karari (Italija), Nјu Hejvenu (SAD).