KulturaFoto: gto.org.rs

Izložba „Subjektivni doživljaj prolaznosti – metamorfoza uspomena“ u Malom likovnom salonu

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Četvrtak, 09 02 2017

Posetioci Malog likovnog salona kragujevačkog Narodnog muzeja do 1. marta će biti u prilici da razgledaju izložbu crteža „Subjektivni doživljaj prolaznosti – metamorfoza uspomena“, akademske slikarke Anđele Micić, koja će biti otvorena većeras od 19 časova.

Reč je o seriji crteža rađenih grafitom na papiru. U pitanju su portreti, grupni i pojedinačni, na temu ”Subjektivni doživljaj prolaznosti- metamorfoza uspomena”. Okrenuti ka posmatraču, postavljeni kao da poziraju, njeni likovi izranjaju zamagljeni velovima sećanja. Detalji na garderobi, često sa kitnjastim vezom na okovratnicima, posebno privlače pažnju i unose novi momenat u eventualnu polemiku, što ovi radovi i treba da iniciraju, o tome koji je utisak presudan, kada je sećanje odnosno zaborav u pitanju, bilo da se radi o događaju ili ličnosti. Umetnica na taj način, čineći složenijom igru linija i senki na svojim crtežima postiže vizuelno bogatstvo, daje jednu finu dozu nenametljive dopadljivosti i istovremeno svoj zadatak čini težim jer sebi daje dodatne zahteve. Detalji koji se tiču više garderobe, a manje crta ličnosti portretisanih, navode nas na drugačije čitanje njenih radova, postavljajući otklon u odnosu na tumačenje sa pozicija psihološkog, na šta portreti po svojoj prirodi navode.

Akademska slikarka Anđela Micić završila je studije na Odseku za zidno slikarstvo Filološko umetničkog fakulteta u Kragujevcu, nakon čega je stekla i zvanje mastera. Nekoliko godina unazad zanima je crtež i bavi se istraživanjima u ovoj tehnici. Dobitnik je druge nagrade za crtež na Međunarodnom bijenalu umetnosti u Smederevskoj Palanci, za 2016. godinu što je preporučuje kao posebno uspešnu u ovoj tehnici.