Kultura

"Jasenovački logor": Autentično svedočanstvo preživelog logoraša

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Sreda, 18 04 2018

Knjiga "Jasenovački logor" dr Nikole Nikolića biće predstavljena čitaocima sutra od 19 sati u Narodnoj biblioteci "Vuk Karadžić".

Autentično svedočanstvo preživelog logoraša dr Nikole Nikolića, knjiga sadrži opise pojedinačnih i masovnih stradanja zatočenika Jasenovačkog logora, oko 100 fotografija, crteža i mapa i predstavlja snažno svedočanstvo o tragičnoj sudbini srpskog naroda u Drugom svetskom ratu.

U logoru Jasenovac, u koji je sproveden kao komunista i pomagač ilegalaca i partizana, Nikolić je bio od sredine 1942. do februara 1943, kada je razmenjen za nemačkog zarobljenika koga su uhvatili partizani.

Knjiga "Jasenovački logor" imala je trnovit put. Prvi put je objavljena 1948, ali se preko toga prelazilo ćutke. Doživela je još dva izmenjena i prilično ublažena izdanja, zbog politike bratstva i jedinstva. "NNK Internacional" objavio je autentičnu verziju iz 1948.

Za organizaciju književne večeri zaduženo je Udruženje pisaca Kragujevca. 

Učestvuju dr Jovan Pejin, istoričar; Dario Mirović, novinar-istraživač; Miroslav Damjanović, izdavač i Radoman Gluščević, guslar.