Kultura

Kanda, Kodža i Nebojša u Domu omladine

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Četvrtak, 28 12 2017

Grupa "Kanda, Kodža i Nebojša" nastupiće u klubu Doma omladine sutra od 21 sat.

KKN su jedan od ključnih sastava sa rok scene iz devedesetih godina, grupa jedinstvene poetske vizije, čiji rad ostaje upamćen kao jedan od vrhunaca pozne faze razvoja našeg rokenrola. 

Počeli su 1990 kao sastav prijatelja, među kojima su bili Oliver Nektarijević (pevač), Rastko Lupulović (gitara), Vladislav Rac (bas), Stevan Dimitrijević (bubanj) – već rana pobeda na takmičenju neafirmisanih grupa Paliluska Olimpijada Kulture 1992, bio je nagoveštaj velikog talenta. Posle albuma koji zabeležio uglavnom njihove snimke uživo „Guarda Toma!“ dokumentuje ovu ranu fazu razvoja, do pravog debi albuma su došli tek 1998 – „Igračka plačka“ je jedno od onih remek dela koje su obeležile teške devedesete godine u našoj zemlji, prihvaćeno jednako i od kritike i od publike. Suptilno angažovano i strasno, KKN su se upisali u kolektivnu svest kao neočekivani glasnogovornici svoje generacije.

Jedinstveni Oliverov vokal i pojava izdvojili su se prirodno kao centralna tačka pažnje publike, ali su sjajne sposobnosti izuzetno originalnih muzičara pokazale da se radi o grupi koja će još dugo ostati prisutna. Uspon KKN počinje od tad i ne zaustavlja se, ni posle promena sastava, naročito drastičnih 2001- 2003, kad je bend jedno vreme prestao da radi. Povratnički album “Prekidi stvarnosti“ 2005, doneo je ne samo teži, rokerskiji zvuk, nego i jednako uverljivu viziju koja je svom snagom osvetljavala nove društvene okolnosti, posle demokratskih promena u našoj zemlji. KKN i dalje unose političku oštricu u intimni svet mladih ljudi, verno odražavajući njihove stanje duhova, i po tome su jedinstvena pojava kod nas.

Metaforičke slike ovog benda nastavljaju tačno tamo gde je EKV stala, produžujući ovu našu autentičnu tradiciju umetničkog izraza unutar rokenrola ka novim vrhuncima. Poslednjih deset godina bend je svojom intezivnom koncertnom aktivnošću zadobio novi naraštaj publike, šireći se i regionalno. Nekoliko nagrada za najbolji album godine tokom dvehiljaditih doprinele su konačnoj afirmaciji i kod najšire publike, a sedmi po redi album - „Volja za noć“ iz 2014, i dalje je aktuelan. 

KKN je sastav koji već 25 godina sa uspehom odgovara na pitanje kakav je rokenrol potreban u našim krajevima – strastan i angažovan, uvek u ljubavi sa publikom.

Ulaznice su u pretprodaji u Domu omladine po ceni od 500 dinara, a na ulazu iznosiće 700 dinara.