KulturaFoto: Ilustracija

Karavan igre: Projekcije filmova, predstave, baletski gala koncert u Teatru

Autor: Branko Vukašinović
17:00 | Četvrtak, 14 12 2017

Karavan igre stiže u Kragujevac, a tim povodom u Knjaževsko-srpskom teatru sutra i u subotu biće održani projekcije filmova, otvoreni čas baleta, predavanje, predstave, kao i baletski gala koncert. Cilј ovog projekta je da kroz filmske programe, predstave, izložbe i predavanja približili klasičan balet i savremenu igru posetiocima širom zemlјe.  

U okviru Karavana igre sutra od 17 časova u Knjaževsko srpskom teatru publika će biti u prilici da pogleda više puta nagrađivani dokumentarni film “Prva pozicija“, koji govori o formiranju mladih igrača, odrastanju, izazovima i surovosti baletske profesije, a od 19 časova biće prikazan igrani film Tejlora Hakforda “Bele noći”.

Karavan igre biće nastavljen u subotu u prepodnevnim satima otvorenim časom baleta u Knjaževsko srpskom teatru, zatim predstavama “Mali princ“ i “Časovi igre za odrasle i napredne“. Direktorka Beogradskog festivala igre i Nacionalne fondacije za umetničku igru, Aja Jung održaće od 15 časova predavanje na temu “Savremena igra i kreativna industrija”.

Kragujevačka publika biće u prilici da od 18 časova uživa u baletskom gala koncertu na kome će nastupati prvaci Baleta Narodnog pozorišta iz Beograda i učenici Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru i Baletske škole Dimitrije Parlić iz Pančeva.

Karavan igre do sada je obišao 14 gradova u Srbiji. Projekat “Karavan igre” pre četiri meseca su pokrenuli Nacionalna fondacija za umetničku igru i Beogradski festival igre, uz podršku Fondacije Art Mentor iz Lucerna i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a pod pokrovitelјstvom predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić.