Kultura

Kinoteka utorkom: „Pariz, Teksas“ u Domu omladine

Autor: Jovana Mladenović
12:30 | Ponedeljak, 04 02 2019

Film „Pariz, Teksas“ biće prikazan u Domu omladine sutra od 20 sati u sklopu “Kinoteke utorkom", edukativnog filmskog programa namenjenog razvoju filmske publike u Kragujevcu. Februar je posvećen reditelju Vimu Vendersu, koji je radio na ovom ostvarenju.

"Paris, Texas" je film iz 1984. godine. Ovaj neobični roud muvi, snimljen prema scenariju poznatog dramaturga Sema Šeparda, pripoveda o Travisu, Amerikancu potpuno slomljenom neuspehom svoga braka i kome se posle toga gubi svaki trag. Posle četiri godine on se iznenada ponovo pojavljuje u južnom delu Teksasa, u početku smeten i bez reči, a kasnije sa polaganim povratkom pamćenja i moći govora.

Njegov sedmogodišnji sin Hanter živi sa Travisovim bratom i njegovom ženom u Los Anđelesu. Otac i sin zajednički kreću u Hjuston, država Teksas, u potragu za Hanterovom majkom.

"Pariz, Teksas" je u svakom pogledu senzibilan film. Pored upečatljivog glumačkog umeća glavnih protagonista, tu je i naročito genijalno komponovana filmska muzika Raja Kudera koja je predeo izbledeo od sunca obojila melanholičnim tonovima.
Ovo je verovatno najpoznatiji i najuspešniji film Vima Vendersa koga je kritika hvalila i koji je osvojio niz međunarodnih nagrada, uključujući i Zlatnu palmu u Kanu 1984. za najbolji film.

Ulaz je besplatan.