Kultura

Koncert Anđele Bratić i Dragana Jovanovića u Narodnom muzeju

Autor: Branko Vukašinović
13:00 | Sreda, 17 01 2018

Koncert flautistkinje Anđele Bratić, u klavirskoj pratnji Dragana Jovanovića, biće održan sutra od 20 časova u Galeriji Narodnog muzeja. Publika će biti u prilici da uživa u delima, čiji su autori Žil Muke, Džon Ruter, Moris Ravel, Antonio Bazini. 

Flautistkinja Anđela Bratić dobitnica nagrade časopisa “Muzika klasika” za najboljeg ženskog izvođača za 2014. godinu, diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Magistarske studije završava na Univerzitetu “Johannes Gutenberg” u Mainzu u klasi profesora Dejana Gavrića i stiče zvanje koncertnog soliste. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod eminentnih flautista i pedagoga Irene Grafenauer, Janoša Balinta, Josi Arheajma, Dejana Gavrića, a 2009. godine finansirana od strane Austrijskog ministarstva za nauku i kulturu boravila je na stručnom usavršavanju u Beču kod prof. Dieter Flurija, soliste Bečke filharmonije. Dobitnik je više nagrada od kojih se izdvajaju i nagrada na Internacionalnom festivalu u Fivicanu u Italiji ,,Music world’’ u kategoriji solo flauta i i nagrada na istom takmičenju u kategoriji instrumentalna dua 2003. godine. Koncerte je održala u Nemačkoj, Grčkoj, Italiji, Švedskoj, Austriji, Španiji, Rumuniji, Francuskoj, Sloveniji, Makedoniji, Českoj, Vijetnamu, Rusiji, Madjarskoj, USA, Juznoj Koreji. Održala je Master seminare je u Srbiji, Crnoj Gori, Grckoj, Rumuniji i Južnoj Koreji. Redovni je profesor Fakulteta umetnosti u Nišu, na predmetu Flauta, a član je duvačkog kvinteta „Niški solisti“, kvarteta „Kamerna banda“ i tria „ Masala“. 

Pijanista Dragan Jovanović studije klavira završio je na Fakultetu umetnosti u Nišu u klasi prof. Dragoslava Aćimovića, a magistarske studije u klasi prof. Zorana Jančića. Učestvovao je i osvojio više značajnih nagrada na međunarodnim, saveznim i regionalnim takmičenjima. Član je kamernog sastava „Trio Gracioso“ sa kojim i danas nastupa, a od 2009 do 2014. bio je i član klavirskog tria „Constantinus“ sa kojima je nastupao na festivalima i koncertima širom Srbije i u inostranstvu. Angažovan je na Fakultetu umetnosti u Nišu, iz predmeta Klavir-uporedni predmet, a trenutno je šef katedre za uporedni klavir, u zvanju vanredni profesor na istom predmetu. Dobitnik je brojnih diploma za ostvarene pedagoške rezultate na Međunarodnim takmičenjima studenata komplementarnog klavira.

Koncert Anđele Bratić i Dragana Jovanovića organizuje kragujevački Muzički centar, a ulaz za sve posetioce je besplatan.