Kultura

Koncert Ane Cvetković i Vladimira Stojnića u Univerzitetskoj galeriji

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Četvrtak, 16 05 2019

U okviru koncertne sezone Univerzitetske galerije, sutra u 19 časova nastupiće Ana Cvetković, lirsko koloraturni sopran i Vladimir Stojnić, umetnička saradnja. 

Na programu će biti dela Mendelsona, Debisija, ana, Duparka, Forea i Lista.

Ana Cvetković je lirsko-koloraturni sopran iz Beograda. Prvi angažman ostvarila je u Nemačkoj državnoj operskoj kući u Koburgu (2014-2017) gde je obogatila svoj repertoar sa 15 različitih  uloga.

Ana je nastupala sa eminentnim dirigentima kao što su: Enjo Morikone (Italija), Kristijan Polak (Austrija), Roland Klutih, Roland Fister, Lorenco da Rio, Aleksandar Mercin (Nemačka), Fimko Muratovski (Makedonija), i svim vodećim domaćim dirigentima, Darinka Matić-Marović, Premil Petrović, Aleksandar S. Vujić, Stanko Jovanović, Dragana Jovanović, Bojan Suđić ..

Pored opeske karijere Ana Cvetković Stojnić neguje i koncertni repertoar.Tokom 2013. godine na Festivalu rane muzike u Beogradu pevala je Bahovu kantatu „Non sa che sia dolore” BWV 209 sa ansamblom „Beogradski barok”, a 2014. nastupa kao solo sopran u Bahovoj velikoj misi Ha-mol sa horom i orkestrom Radio Televizije Srbije i dirigentom Bojanom Suđićem.

Vladimir Stojnić je fakultet muzičke umetnosti u Beogradu uspešno diplomirao u klasi prof. Jasmine Gavrilović. U toku studija osvojio je medalje na takmičenju Maria Kanals u Barseloni, bio finalista takmičenja Alessandro Casagrande u  Terniju ( Italija) i dobitnik Oktobarske nagrade za studentska dostignuća 1986. godine.

Kao solista nastupao je u Rusiji, Švajcarskoj, Grčkoj, Izraelu, Sloveniji, Francuskoj, Americi itd. Nastupao je sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS-a, Vojnim orkestrom „Stanislav Binički”, Sofijskom filharmonijom…

Ulaz je besplatan.