KulturaFoto: SKC Kragujevac

Koncert AZURE Liminal zone u SKC-u

Autor: InfoKG
16:00 | Četvrtak, 02 05 2019

Koncert Ulriha Drekslera i Petera Zirbsa, pod nazivom "AZURE Liminal zone" biće održan sutra od 22 časa u Kontakt galeriji Studentskog kulturnog centra. 

Ulrih Dreksler, jedan od najznačajnijih savremenih muzičara iz Austrije, domaćoj publici ekskluzivno će predstaviti program Azure. Ovaj duo, u okviru kojeg ostvaruje saradnju sa Piter Zirbs-om, legendom elektronske klupske scene u Beču, deo je velikog projekta – Liminal Zone. U pitanju je Drekslerovo monumentalno autorsko delo u nastanku, koje okuplјa brojne umetnike i objedinjuje njegova različita žanrovska interesovanja u muzici: klasiku, džez, fank, pop, filmsku muziku, drum’n’bass, hip-hop, skandinavski minimalizam, persijsku sufi muziku, britanski trip-hop, istočnoevropski savremeni romantizam, mediteransku muziku… Naizgled nespojivo, sa sofisticiranošću i majstorstvom vrhunskog umetnika, Dreksler spaja u tri muzička polјa: Chrome, Caramel i Azure, koja čine Liminal Zone Univerzum.

Ulrih Dreksler (tenor saksofon, elektronika) i Piter Zirbs (elektronika) u programu Azure istražuju bezgranični svet zvukova, bitova, elektronike i melodija, koje uvezuju sa muzičkim korenima. Svojim intimnim čitanjem džeza u svetlu elektronike donose novu dimenziju i svež pogled na budućnost ovog muzičkog pravca.

Dreksler je jedan od najuspešnih austrijskih i evropskih džez muzičara, sa bogatom međunarodnom koncertnom karijerom i izdanjima za Enja Yellowbird i Universal Music etikete. Sa Café Drechsler Band (od 2002. godine) ostvaruje visok plasman na međunarodnim muzičkim listama i dobija brojna priznanja, među kojima je i Amadeus Music Award. Do sada je pod svojim imenom objavio 15 albuma, na kojima je sarađivao sa brojnim istaknutim kolegama (Tord Gustavsen, Stefano Battaglia, Efrat Alony, Sahar Lotfi…).

Piter Zirbs, multiinstrumentalista i muzički producent, jedan je od klјučnih autora na rejv i tehno sceni Beča, još od 90-ih godina prošlog veka. Svojim radom u domenu elektronske muzike brisao je žanrovske granice i dosegao prepoznatlјivost širom Zapadne Evrope, a komponovao je muziku i za nekoliko umetničkih filmova. Nјegov solo debi album What if we don’t exist? (2018, Fabrique Records), spoj elektronike, eksperimentalne i avangardne muzike i minimalizma, dobio je izuzetne kritike.