Kultura

Koncert „Dva lica klasike“ u Univerzitetskoj galeriji

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Utorak, 04 12 2018

Koncert pod nazivom „Dva lica klasike“, na kome će nastupiti profesori Dušica Mladenović (violina) i Nataša Petrović (viola), biće održan sutra od 19 sati u Univerzitetskoj galeriji. 

Na programu će biti Tatjana Milošević, Ivan Brkljačić i Aleksandro Rola.

Violinistkinja Dušica Mladenović je učenje započela u Školi za muzičke talente u Ćupriji, a potom je završila Srednju muzičku školu Dr Vojislav Vučković u Beogradu, u klasi prof. Rankice Oršolić. Diplomirala je i magistrirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kod prof. Dejana Mihailovića. Dodatno se usavršavala na kursevima kod eminentnih profesora kao što su Marina Jašvili, Igor Ozim, Ilja Grubert, Ami Flamer, Antoanet Louman, Marko Josifoski i dr. Tokom studija bila je stipendista republičkog Fonda za mlade talente. U tom periodu bila je angažovana u značajnim međunarodnim kulturnim projektnima za mlade u Nemačkoj – učesnik Međunarodnog omladinskog festivala u Bajrojtu i koncertmajstor Nemačko-skandinavskog omladinskog orkestra u Berlinu. Imala je preko 150 nastupa kao član raznih kamernih sastava – u Srbiji, Hrvatskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Turskoj i Holandiji. Održala je 18 solističkih koncerata u našoj zemlji. Kao solista izvela je Obradovićev koncert za violinu sa BGO Dušan Skovran, a sa Beogradskom filharmonijom Vivaldijevu Zimu u okviru projekta za decu Četiri godišnja doba i premijeru violinskog koncerta  „Iskopani Sokrat“ Ijana Vilsona u okviru kamerne scene “Pandemonijum“. Nastupala je na festivalima kao što su Mokranjčevi dani u Negotinu, A–fest u Novom Sadu, Konstantinus u Nišu, Bemus, Tribina kompozitora, Prolećni festival kamerne muzike, Front i KoMA u Beogradu. Premijerno je izvela dela Dejana Despića i Ijana Vilsona (koji su i komponovali dela za kamerne sastave koje je ona vodila), zatim Dušana Radića, Miloja Milojevića, Mirjane Živković, Draška Adžića i drugih stvaralaca. Više godina svirala je u Beogradskom gudačkom orkestru Dušan Skovran i Žebeljan orkestru a sarađuje i sa kamernim orkestrima Pančevačka kamerata i Gudači svetog Đorđa. Angažovana je u Beogradskoj filharmoniji kao stalni član i svira prvu violinu u gudačkom kvartetu Anime. Snimala je za Radio-televiziju Srbije, izdanja Oboe Classics i Riverrun Records, a irska nacionalna radio-stanica RTÉ lyric fm i Radio-Beograd 1 su emitovali snimke sa njenih koncerata. Bavi se i pedagogijom kao profesor violine u Muzičkoj školi Vatroslav Lisinski u Beogradu.

Violinistkinja Nataša Petrović je završila osnovne i magistarske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Petra Ivanovića; Usavršavala se na londonskom konzervatorijumu „Guildhall School of Music and Drama“ u Londonu, u klasi prof. Dejvida Takenoa. Doktorske studije završava 2011. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Dejana Mlađenovića. Učestvovala je na tradicionalnim domaćim međunarodnim festivalima, izvodivši premijerna dela. Pohađala je kurseve koje su vodili istaknuti umetnici: Dejvid Takeno, Ferenc Radoš, Pol Blis, Mark Kodl, Peter Lenerberg, Dejvid Alberman, Andraš Keler, Sepo Kimanen, Vladimir Mendelson, Rodžer Teping, Kristofer Rihter, Johan Mesl; kao i sa članovima: Takač kvarteta i Belčea kvarteta. Nataša je član Ansambla Metamorfozis. Održala je brojne resitale u većim salama u Beogradu, Kragujevcu i u Londonu. Napravila je trajne TV zapise u emisijama (Volite li Bramsa, Svetska premijera, TV Kragujevac, TV Novi Sad i snimci za Radio Beograd). Kao član gudačkog kvarteta DA CAPO (London), osvaja dve Prve nagrade na takmičenjima „Chartered Surveyors String Quartet Competition“ i „Gerald Heller & Rosemary Rappaport String Quartet Prize“. Slede niz nastupa u Londonu: LSO Sent Luks crkvi, Barbikan sali, Vigmur sali, Sent Džons Smit Skver sali, Sent Meri crkvi, Sent Bišop crkvi; zatim u Italiji; nastupi na festivalima u Francuskoj i Grčkoj, kao i učestvovanje na Simpozijumu Kvarteta u Londonu (London String Quartet Symposium). Predavala je u Školi za muzičke talente u Ćupriji i bila asistent na FMU u Beogradu u klasi prof. Petra Ivanovića. Nataša Petrović je zaposlena na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu u zvanju je redovnog profesora za umetničku oblast Gudački instrumenti – viola.

Ulaz je besplatan.