Kultura

Koncert Filipa Tomića i Jovane Radovanović u Univerzitetskoj galeriji

Autor: Jovana Mladenović
16:00 | Četvrtak, 15 11 2018

Povodom proglašenja violončeliste Filipa Tomića za najuspešnijeg mladog umetnika za 2017. godinu, od strane Udruženja muzičkih umetnika Srbije, u Univerzitetskoj galeriji sutra od 19 časova nastupaju on i Jovana Radovanović na klaviru.

Nagrada je Filipu Tomiću dodeljena u junu tekuće godine. 

Na programu su Mjaskovski, Betoven, Rosini.

Violončelista Filip Tomić rođen je 1992.g. u Kragujevcu i već sa 4 godine započinje svoje školovanje u muzičkoj školi u rodnom gradu. Svoje osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao je u klasi profesora Bože Saramandića, kod koga završava nižu sa 11, odnosno srednju muzičku školu sa 15 godina (2007). Naredne dve godine provodi u Moskvi gde je pohađao Akademski muzički koledž pri Moskovskom konzervatorijumu. Od 2009. do 2012. godine studirao je na Konzervatorijumu u Moskvi u klasi profesora Alekseja Seleznjova. Od oktobra 2012. nastavlja studije na Visokoj školi za muziku i igru u Kelnu, gde je završio svoje master studije. Istovremeno završava i master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi Marka Miletića. Trenutno je student doktorskih studija na Visokoj školi za muziku u Detmoldu, u klasi Ksenije Janković i master studija za kamernu muziku na Univerzitetu za umetnost u Esenu, u klasi Adreasa Rajnera.

U muzičkoj školi od prvih dana pokazuje natprosečnu nadarenost koja je, zahvaljujući stručnosti i požrtvovanju njegovih profesora uspešno razvijana. O tome najbolje svedoče njegovi rezultati na takmičenjima za mlade čeliste. Pored brojnih nagrada na domaćim takmičenjima, zapažene rezultate ostvario je i na međunarodnim takmičenjima u Kijevu (Ukrajina, takmičenje Poljanskog), Licenu (Austrija), Poreču (Hrvatska, takmičenje Janigro), Virpaloti (Mađarska, takmičenje Popera), Beogradu (Srbija, takmičenje Jeunesses Musicales competition-Belgrade) Kastelfranku (Italija, takmičenje Kaneti) i u Trstu (Italija, takmičenje Ars nova) gde je kao pobednik nastupao sa orkestrom Alpe Adrija. U februaru 2011. godine nagrađen je prvom nagradom na takmičenju American Protégé (NJujork, SAD).

Pohađao je majstorske kurseve kod profeosra Ivana Kučera (Ukrajina), Davida Griigorjana (Rusija/Nemčka), Davida Tonhe (Rusija), Tilmana Vika (Nemačka), Uzi Vizela (Izrael), Aziera Polo (Španija), Suzan Ribicki-Varga (Švajcarska), Majnharda Holera (Austrija), Mihala Dmohovskog (Poljska/Španija) i Marije Kligel (Nemačka). Po pozivu je učestvovao u radu Omladinskog muzičkog kampa Nova imena u Suzdalju (Rusija, 2007), Kiparskog omladinskog simfonijskog orkestra (Kipar, 2008), Internacionalnog kampa kamerne muzike Koluvio u Minhenu (Nemačka, 2009). Kao stipendista španske vlade učestvovao je na Seminaru španske muzike u Santjagu de Komposteli (Španija, 2010).

Pored niza koncerata u Srbiji i Rusiji, nastupao je u svim većim evropskim gradovima kao što su Pariz, Beč, Brisel, Luksemburg, Prag, Brno, Minhen, Ingolštat, Harkov, Plovdiv, ali i u Seulu. Učestvovao je na festivalima Dani muzike u Herceg Novom, Barski ljetopis u Baru, Akordeon fest na Cetinju, OKTOH u Kragujevcu, Euro- Med Youth Music Expo festivalu u Limasolu (Kipar) i festivalu Arsa Longa u Beogradu. Sarađivao je sa orkestrom opere iz Ho Ši Minua (Vijetnam), gde je nastupao kao solista 2012. godine. Nastupao je na svetskim muzičkim scenama, kao što su Karnegihol (NJujork), Koncerthaus (Berlin), Herkules (Minhen), Ilija Milosavljević Kolarac (Beograd), Beethovenhalle (Bon), Glocke (Bremen) itd.

Kao kamerni muzičar sarađuje sa umetnicima iz Finske, Grčke, Češke, Nemačke, Ukrajine, Rusije, Koreje i redovno priređuje koncerte kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Sarađuje i sa mladim kompozitorima iz Srbije i Rusije, premijerno izvodeći njihova dela.

Jovana Radovanović rođena je 1985. godine u Kragujevcu, u kome je stekla osnovno i srednje muzičko obrazovanje u muzičkoj školi „dr Miloje Milojević“ u klasi profesorke Natalije Tomić. Osnovne i postdiplomske studije klavira završava na NMAU „P.I.Čajkovski“ u Kijevu u klasi profesora Jurija Kota, a obrazovanje na polju kamerne muzike nastavlja na doktorskim studijama na FMU u Beogradu u klasi prof. Zorice Ćetković. Umetničku karijeru aktivno gradi kako na prostoru Srbije tako i u inostranstvu. Ostvarila je preko sto nastupa i koncerata je u Makedoniji, Ukrajini, Francuskoj, Belgiji, Luksemburgu, Švajcarskoj, Nemačkoj, Kipru, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i svim značajnijim salama Srbije. Svoju pedagošku karijeru je započela 2008. godine u Muzičkoj školi „dr Miloje Milojević“ u Kragujevcu koju od 2010. godine širi i nastavlja na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu gde sada predaje u zvanju vanrednog profesora za užu umetničku oblast Klavir. Do sada su njeni učenici i studenti ostvarili preko 50 nagrada, uglavnom specijalnih i prvih, na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Više puta je učestvovala u radu žirija na pijanističkim takmičenjima u Srbiji.