Kultura

Koncert gitariste Aleksandra Stojića na Letnjoj sceni kragujevačkog Univerziteta

Autor: Branko Vukašinović
17:00 | Ponedeljak, 20 08 2018

Koncert gitariste Aleksandra Stojića biće održan sutra od 20 časova na Letnjoj sceni Univerziteta u Kragujevcu, a ulaz je besplatan.  

Publika će biti u prilici da uživa u delima Fernanda Sora, Franciska Tarege, Agustina Bariosa Mangore, Džona Duartea, Lea Brouvera.

Magistar Aleksandar Stojić počeo je da svira gitaru sa sedam godina kao samouki gitarista. Svoje prvo muzičko obrazovanje stiče u Pančevu gde je završio muzičku školu „Jovan Bandur“ 2002. godine.  Iste godine počinje svoje studije na bečkom Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u klasi profesora Valtera Vurdingera, gde kasnije stiče magistarsku titulu uz najviše ocene. Bio je redovni stipendista individualne stipendije univerziteta u Beču i stipendista „Stiftung Victor Bunzl“. Svoje profesorsko radno iskustvo stekao je uz dugogodišnji privatni rad sa studentima iz svih delova sveta. Od 2011. godine je i zvanično profesor u kragujevačkoj muzičkoj školi „dr Miloje Milojević“ gde radi do 2015. godine. Od 2015. radi u OMŠ „Milenko Živković“ u Paraćinu. Pored poznavanja klasične gitare, pokazuje velike sposobnosti u sviranju džeza, roka, bluza i ostalih muzičkih pravaca. Tokom šesnaestogodišnje koncertne karijere nastupao je na najvećim muzičkim festivalima širom sveta.