Kultura

Koncert "Horski zvuci Bavarske i Šumadije" u Narodnom muzeju

Autor: Jovana Mladenović
10:30 | Sreda, 23 05 2018

Nakon putovanja u Bavarsku i zajedničkog koncerta u Moric katedrali u Ingolštatu, Kragujevačko pevačko društvo ugostiće Omladinski kamerni hor iz Ingolštata sutra od 20 sati u Galeriji Narodnog muzeja.

Koncert pod nazivom "Horski zvuci Bavarske i Šumadije" održaće se u okviru Majskih svečanosti, pod pokroviteljstvom Skupštine grada Kragujevca. 

Od svog osnivanja 1982. godine, Omladinski kamerni hor iz Ingolštata ima za cilj da kod mladih ljudi probudi interes za horsku muziku visokog kvaliteta. Zahvaljujući svom mladalačkom poletu, ali i visokom nivou profesionalnosti, ansambl je privukao pažnju i postao važan činilac na kulturnoj sceni Ingolštata. Na mnogim koncertima i takmičenjima u zemlji i inostranstvu, Omladinski kamerni hor primio je brojna priznanja i nagrade. Hor, koji danas ima 45 članova, od 1990. godine vodi Eva-Marija Acerot.

Kragujevačko pevačko društvo se kao mlad, ali profesionalno veoma zreo hor, nametnuo na muzičkoj sceni grada kao jedan od najzanimljivijih noviteta. Hor je 2014. godine osnovala grupa entuzijasta i za kratko vreme uspeva da se pozicionira na muzičkoj sceni Srbije, osvojivši nekoliko nagrada u Srbiji i inostranstvu. Od 2017., na poziv direktora Studentskog kulturnog centra Kragujevac, Ivane Maraš Jovanović, hor postaje i deo “porodice“ SKC-a. 

Na koncertu "Horski zvuci Bavarske i Šumadije" hor će izvesti nekoliko kompozicija lokalnih autora, i na taj način započinje realizaciju projekta Horsko stvaralaštvo Šumadije. Rukovodilac hora i jedan od osnivača je Đorđe Catić, profesor solfeđa i teorije muzike u Muzičkoj školi u Kragujevcu.