Kultura

Koncert Matijasa Artera i Vladimira Blagojevića u Univerzitetskoj galeriji

Autor: Jovana Mladenović
11:30 | Ponedeljak, 12 02 2018

Oboista i kompozitor Matijas Arter i Vladimir Blagojević na harmonici nastupiće sutra od 19 časova u Univerzitetskoj galeriji.

Na programu su A.Marčelo, J.S.Bah, M.Arter, D.Kastelo, Ž.L.Darbelaj, D.Čimarosa i Č.Makado.

Ulaz je slobodan.

Matijas Arter, oboista i kompozitor, studirao je u Cirihu u klasama Petera Fuksa i Tomasa Indermulea i u Frajburgu (Nemačka) u klasi Hajnca Holigera. Brzo se etablirao kao solista i kamerni muzičar sa posebnim ineresovanjem za savremeno muzičko stvaralaštvo.

Predaje obou i kamernu muziku na Visokoj školi za umetnost u Bernu i vodeći je oboista u Kamernom orkestru grada Bazela i orkestru Kolegijum Novum iz Ciriha. Takođe je umetnički rukovodilac ansambala aeqador i pre-art. Posvećen je naučnom istraživanju stare muzike zasnovanom na istorijskim snimcima.

Njegov autorski CD, sa kompozicijama pisanim u perodu od 1993. do 2006. izdala je kuća NEOS 2009. godine. Autorski opus uključuje kamerna, vokalna i orkestarska dela. Kao solista je nastupao na mnogim festivalima poput Festivala u Lucernu, Bienale u Zagrebu, Festivalima Migros Classics i Archipel kao i na Svetskim danima muzike. Njegova izvođenja se mogu naći kod izdavača ECM, Sony Classics, en avant recors, con legno i pre-art music.

Vladimir Blagojević je rođen 1980. godine u Kragujevcu. Nižu i srednju muzičku školu završio je u rodnom gradu u klasama Slobodana Stanića i Vojina Vasovića. Diplomirao je 2004. i magistrirao 2007. godine na Visokoj školi za umetnost u Bernu (Švajcarska) u klasi Teodora Ancelotija.

Pored mnogobrojnih prvih i specijalnih nagrada na domaćim takmičenjima, Vladimir Blagojević je laureat velikog broja internacionalnih takmičenja za harmoniku.

Pedagoška aktivnost reflektuje se kroz članstvo u žirijima na nekoliko značajnih internacionalnih takmičenja harmonike, kamerne muzike i kompozicije.

Od kalendarske 2014. nosi zvanje docenta na Filološko—umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu. Njegovi studenti danas ostvaruju značajne uspehe na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Skoro dve decenije aktivan je na koncertnom podijumu kao solista i kamerni muzičar u Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji, Belgiji, Holandiji, Francuskoj, Portugaliji, Argentini, Austriji, Španiji, Jermeniji, Gruziji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji... Nastupao je u vodećim svetskim koncertnim prostorima kao što su: Berlinska filharmonija, Vigmor hol u Londonu, Frankfurtska Opera, Ciriška Opera, Teatar Kolon u Buones Airesu, KKL u Lucernu, Koncertgebau u Amsterdamu, Minhenska opera itd.

Dugi niz godina pridruženi ili stalni član nekoliko kamernih ansambala sa velikom internacionalnom reputacijom kao što su “Ensemble Modern“ iz Frankfurta ili „Pre-Art“ iz Ciriha.

Jedan je od koosnivača kolektiva „Studio 6“, ansambla koji čine istaknuti umetnici iz cele Srbije, a čija se delatnost fokusira na izvođenje savremene umetničke muzike.

Snimio je preko 20 kompozicija gostujući u različitim studijskim projektima.

Posebno ga interesuje zajednički rad sa mnogim poznatim kompozitorima sa kojima je sarađivao na kreiranju novih dela za harmoniku ili za harmoniku u ansamblu. Tako je premijerno izveo oko sedamdeset novih kompozicija kao solista i u okviru različitih kamernih sastava.