Kultura

Koncert muzičkog ansambla "Coucou Abel" i izložba povodom 35 godina rada SKC-a

Autor: Jovana Mladenović
14:30 | Sreda, 05 06 2019

Studentski kulturni centar Kragujevac ovog leta obeležava 35 godina rada u kulturi i tim povodom organizuje koncert muzičkog ansambla "Coucou Abel" i izložbu fotografija iz svoje arhive, sutra od 21 čas u Kontakt galeriji.

„Poodmakli 21. vek u popularnoj muzici je uz slušalački overload doneo i oživljavavanje starih muzičkih stilova, kao sasvim prirodnu reakciju na sužen kreativni prostor za izmišljanje novih revolucionarnih žanrova i podžanrova. Još ranih dvehiljaditih je Daptone Records krenuo u soul revival, na raskršću soula i roka imali smo The Black Keys, potom Alabama Shakes, i mnoge druge. Ređali su se revivalisti praktično za svaku epohu i dekadu u muzici, od starog roka do sint-popa osamdesetih. Devedesete su, verovatno, još preblizu u sećanju za oživljavanje. Ovaj je trend u muzici karakterističan po autorskim izrazima muzičara koji prevazilaze cover ili omaž diskurs. Novi muzičari, naslušani, nasvirani i produkcijski verzirani, stvaraju pesme bazirane na starinskom nasleđu, ali s entuzijazmom, uverenjem i kreativnim nabojem u duhu savremenog doba.

Braća Srđan (gitara, bas, sintovi) i Pavle Popov (gitare, klavir, kontrabas, čelo) nisu prvi domaći muzičari iz 21. veka koji su posegli u neku lepšu, romantizovanu prošlost – setimo se samo postave VIS Limunada kao najdoslednije realizovanog retro-stilizovanog projekta na alternativnoj sceni. No njihov je kreativni nerv upravo na liniji stranih mahera poput DŽeka Vajta (The White Stripes), Dena Ojerbaha (The Black Keys), ili DŽoa Henrija, muzičara koji su u svom radu spojili autorski kvalitet, ljubav ka tradiciji, i ništa manje važno – umeće da ovu muziku produkcijski osveže u duhu današnjeg doba. Našim je nabujalim talentima istorija popularne muzike nepresušna inspiracija, dok su sa druge strane nezasiti u sviranju i stvaranju sa različitim postavama, bilo da se radi o solo projektima, bendovima Sergio Lounge i Coucou Abel, te gostovanjima kod drugih muzičara.

Coucou Abel je njihova postava sa prekaljenim muzičarima – Markom Ignjatovićem iz Stray Dogg-a i Tomom Feđom Frenklinom iz Fish in Oil. Kao gosti na istoimenom debitantskom albumu (izdavač SKC Kragujevac) se pojavljuju i gitarista Bratislav Radovanović, saksofonista Luka Ignjatović, perkusionista Papa Nik, pijanista Milovan Paunović. Retro orijentacija je jasna i nesakrivena. Bend poseže sve do pedesetih i šezdesetih, u slobodniju i zanimljiviju prošlost, vreme u kome je istraživanje života, emocija, sveta, svemira…bilo lišeno post-modernog cinizma i izopačenosti modernog doba, u kome stvarnost još nije bila posredovana društvenim mrežama i fake news kulturom.

Ovaj stvarnosni okvir uperen je na intelektualne okidače slušaoca, jer je (valjda) svakom potreban makar kratkotrajan odmor i otpor prema najgrđim tekovinama savremenog konzumerističkog društva. Emotivni okidač je muzika lišena cinizma, ironije i preterane promišljenosti, koja se ne trudi da pomera stilske granice ili istakne tehničke kvalitete muzičara u prvi plan. NJen je adut lepota kao takva, muzika koja se oslanja najpre na pitku melodiju i razumljive aranžmane.”

Nikola Marković