Kultura

Koncert "Oktave" u bašti Doma omladine

Autor: Jovana Mladenović
16:00 | Sreda, 26 06 2019

Škola moderne muzike „Oktava“ će održati koncert sutra od 21 sat u bašti Doma omladine.

"Oktava" je osnovana 1990. godine. Kroz kurseve škole u proteklih dvadeset i devet godina prošlo je više od 500 polaznika. Osnivač škole Milan Milosavljević Mikica je započeo svoj rad na temeljima škole Radomira Mihailovića Točka koji je u početku rada škole zajedno Milosavljevićem bio predavač. Predmet izučavanja je rok, džez i bluz muzika.

Škola "Oktava" na najlepši način nastavlja tradiciju rok muzike, započetu u Kragujevcu sedamdesetih. U svom standardnom repertoaru učenici sviraju najteže i najzahtevnije kompozicije najvećih rok, bluz i džez muzičara i izvode ih u originalnim aranžmanima (Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan, Eric Clapton, Sting, Django Reinhardt, R.M. Točak...). Nekadašnji učenici "Oktave" danas žive i bave se muzikom u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Australiji, Norveškoj, Španiji, Engleskoj.

Pored redovnih koncerata u Domu omladine Kragujevac, "Oktava" je nastupala u Beogradu, Užicu, Požegi, Gornjem Milanovcu, na Mećavniku, na otvaranju prvog Arsenal festa, kao predgrupa poznatim izvođačima poput Vlatka Stefanovskog, Ramba Amadeusa, britanskog sastava "Noram Beaker Band”. 

U produkciji škole "Oktava" snimljen je veliki broj audio i video zapisa koji su se u martu 2018. godine našli na zvaničnom CD izdanju pod nazivom Prima.