KulturaFoto: Muzički centar Kragujevac

Koncert poljskog pijaniste Lukaša Krupinskog u Prvoj gimnaziji

Autor: InfoKG
13:00 | Nedelja, 14 04 2019

Koncert poljskog pijaniste Lukaša Krupinskog biće održan sutra od 20 časova u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, u organizaciji ovdašnjeg Muzičkog centra. Na programu će biti dela Betovena, Šopena i Ravela. 

Polјski pijanista pobednik je 7. Međunarodnog pijanističkog takmičenja u San Marinu i dobitnik svih nagrada na takmičenju - Nagrada publike, Nagrada muzičke kritike i Nagrada za orkestar 2016. godine. Finalista je Međunarodnog takmičenja Feručo Buzoni (Bolzano, 2017) i pobednik Međunarodnih pijanističkih takmičenja u Ahenu (2016) i Hanoveru (2015). Kao polufinalista, Lukaš se našao među 20 najbolјih pijanista 17. Međunarodnog pijanističkog takmičenja Frederik Šopen (Varšava, 2015). Godine 2017. objavlјen je njegov debi album “Ekspresije“, uklјučujući kompozicije Hajdna, Šopena i Skrjabina, inspirisanih njegovim muzičkim putovanjima u Italiju. CD je nominovan za Međunarodnu nagradu klasične muzike 2018. zajedno sa Kristianom Zimermanom i Evgenijem Kisinom i dobio odlične kritike u časopisu Picikato, MDR Kultura, Radio Luksemburg, Radio Francuske i Gramofon. Godine 2018. Lukaš je održao svoj debi resital u dvorani Karnegi Hola/ Isak Štern Auditorium i od tada je primio poziv za nastup sa Čikaškom filharmonijom i Filharmonijom Bufalo u jesen ove godine. Iste godine imao je turneju sa Santander orkestrom i legendarnim Lorensom Fosterom. Tokom Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji, Lukaš je nastupao tokom specijalnog resitala u Pjong Jangu. U prošloj sezoni nastupao je u Teatru La Feniće u Veneciji, Teatru Verdi u Milanu, NDR Radio Filharmonije u Hanoveru sa resitalima u Parizu, Londonu, Tokiju i Sidneju.

Kripunski je dva puta bio laureat Ministarstva kulture i nacionalne nagrade za baštinu za izuzetna umetnička dostignuća (2013, 2014), Ministarstva kulture i stipendije za nacionalno nasleđe (2015) i dobitnik stipendije Fondacije Kristian Zimerman (2015). Godine 2016. dobio je počasnu medalјu Univerziteta za muziku Frederika Šopena u znak priznanja za svoja umetnička dostignuća. U sezoni 2017/2018. dobio je prestižnu DAAD stipendiju za postdiplomske studije u Nemačkoj.

Od septembra 2018. Lukaš pohađa studije za sticanje umetničke diplome na Kralјevskom muzičkom koledžu u Londonu u klasi Dmitrija Aleksejeva, kao Kenet i Violet Skot Skolar. Podržavaju ga i Fondacija Hatori i Orkestar Filharmonije. Krupinski je prethodno studirao na Muzičkom univerzitetu Frederik Šopen u Varšavi, gde je diplomirao sa "Magna cum Laude" nagradom pod vođstvom Alicje Paleta-Bugaj i dr Konrada Skolarskog. Od 2016. do 2018. je bio student Arie Vardi na Univerzitetu za muziku, dramu i medije u Hanoveru.

Lukaš Krupinski je predstavnik Udruženja Ludvig van Betoven i Madam Elžbjeta Penderecki.