Kultura

Koncert povodom Svetskog dana muzike u Velikom parku

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Sreda, 21 06 2017

Studentski kulturni centar Kragujevac tradicionalno obeležava Svetski dan muzike koncertom koji počinje večeras u 19 časova u Velikom parku. Na koncertu nastupaju Kragujevačko pevačko društvo sa projektom Summertime i francuska kantautorka Adelys.

Svetski dan muzike je prilika za manje popularne izvođače da široj publici pokažu svoju umetnost i umeće.

Smisao ove muzičke manifestacije, koja se svakog 21. juna održava van uobičajenih koncertnih prostora – na javnim mestima, trgovima i parkovima – u više od 100 zemalja širom sveta, je da razni muzički stilovi i žanrovi dopru do najšireg kruga slušalaca. Ideja je da se muzičari ohrabre da izađu na ulice, kao i da svi koncerti budu besplatni.

Ustanovljen je početkom osamdesetih godina u Francuskoj na predlog tadašnjeg ministra kulture te zemlje Žaka Langa. On je predložio da se najduži dan u godini, 21. jun, dan letnje ravnodnevnice, širom Francuske proslavlja muzikom, besplatnim koncertima amatera i profesionalca, pojedinaca i udruženja, dece i odraslih, rokera, šansonjera, džezera i klasičara.

Godine 1997. Francuska, Češka, Španija, Italija, Grčka i Turska na sastanku u Budimpešti potpisuju Evropsku povelju o prazniku muzike. Od tada se obeležavanju Svetskog dana muzike priključuje sve veći broj zemalja. Već nekoliko godina, ovaj praznik se proslavlja u više od stotinu zemalja, među kojima je i Srbija.

Prilagođavajući se kulturnim specifičnostima svake zemlje, postao je popularna međunarodna muzička manifestacija, koja se održava na javnim mestima, trgovima, parkovima.